Як змінилися вимоги до харчування дітей у школах та дитсадках Черкащини
опубліковано 19 січня 2022 року о 11:00

Із 1 січня 2022 року в освітніх закладах Черкащини харчування дітей здійснюється за новими меню. Які зміни у харчуванні дітей, чим вони передбачені, хто має контролювати організацію харчування дітей та виконання нових норм? Відповіді на ці запитання у прямому ефірі програми «Сьогодні. Головне» на телеканалі «Суспільне Черкаси» надала головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Тетяна Рибак.

Фахівець зазначила, що нові меню для освітніх закладів області розроблялися на основі примірних меню, рекомендованих МОЗ України, та відповідно до нових Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305.

Нові норми передбачають збільшення продуктів багатих на білок (м'ясо, риба, яйця, бобові), молочні та кисломолочні продукти, свіжі овочі, фрукти. Водночас в оновленому дитячому меню значно зменшено кількість цукру, солі, жирів, страв зі значним вмістом вуглеводів (хліб, кондитерські, борошняні страви, солодкі напої); повністю заборонено ковбасні вироби, консервовану продукцію тощо.

Задля підвищення рівня знань щодо реформування шкільного харчування, розуміння важливості дотримання санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів при організації харчування дітей, розробки та впровадження нових меню відповідно до нових норм, ведення медичної документації Держпродспоживслужбою області впродовж року була проведена значна інформаційно-роз’яснювальна робота для органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників освітніх закладів, працівників харчоблоків з означених питань. Зокрема, проведено 560 нарад, 410 навчальних семінарів, 25 вебінарів.

«Фахівці Держпродспоживслужби області розглянули і погодили понад 1 тисячу примірних меню для закладів дошкільної та загальної середньої освіти», – зазначила Тетяна Рибак.

За її словами, майже по кожному меню були внесені пропозиції щодо їх коригування, а саме: стосовно врахування кратності споживання основних груп харчових продуктів, повторюваності страв упродовж тижня, невідповідності нормам харчування, енергетичної цінності окремих прийомів їжі та добових раціонів відповідно до норм харчування, затверджених постановою Уряду.

На початок року залишаються не погодженими меню в окремих регіонах, де органами влади виділено недостатньо коштів на харчування дітей і розроблені меню не відповідають зазначеним нормам.

Управлінням освіти і науки облдержадміністрації та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області 13 січня цього року проведено спільну нараду з відділами освіти органів місцевого самоврядування, керівниками дошкільних закладів щодо актуальних питань в організації раціонального безпечного харчування дітей, забезпечення енергетичної цінності добових раціонів, дотримання технології приготування страв, підвищення фахової спроможності кухарів, проведення державних закупівель і послуг тощо. Нарада пройшла у формі активного діалогу, слухачі мали можливість отримати вичерпні відповіді з означених питань.

Держпродспоживслужба області продовжує здійснювати державний нагляд (контроль) за впровадженням у школах та дошкільних закладах харчування дітей за новими меню, виконанням норм харчування, забезпеченням дітей якісними, безпечними харчовими продуктами і готовими стравами, а також пропагувати принципи здорового харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux