Наближаються довгоочікувані новорічно-різдвяні свята. Українці зазвичай готують велику кількість різноманітних страв до святкового столу, тому ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь значно зростають.
Готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадують про дотримання кількох простих правил:
- Вдома дотримуйтеся правил зберігання та сортування продуктів, закуплених до святкового столу. Зберігайте у холодильнику м’ясо та м’ясні страви, молочні продукти, морепродукти, салати, заправлені сметаною чи майонезом, солодкі страви та кондитерські вироби. Важливо: сирі і готові продукти, молочні та м’ясні, рибні та овочеві страви зберігайте і обробляйте окремо.
- Подавайте страву на стіл відразу після приготування або швидко остудіть і зберігайте в холодильнику. Прибирайте салати в холодильник не пізніше, ніж через дві години знаходження страви в теплі. Якщо необхідно повторно розігріти страви, робіть це не частіше двох разів, інакше продукт втрачає свої смакові якості і стає джерелом розмноження бактерій.
- Не зберігайте салати занадто довго навіть у холодильнику. Термін придатності майонезних салатів – не більше 24 годин, овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних вимог зберігання. Заправляйте салати сметаною, соусом або майонезом безпосередньо перед подачею на стіл.
При купівлі продуктів варто уважно вивчати товар. Більш докладну інформацію про те, як обрати якісні та безпечні харчові продукти до святкового столу, можна дізнатися за посиланням.
Бажаємо міцного здоров’я та приємних свят!