Як боротися із загрозами виникнення та розповсюдження АЧС говорили на нараді в Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 16 липня 2024 року о 17:03

15 липня за спільної ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області й Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА за дорученням обласної військової адміністрації відбулася нарада з питань забезпечення епізоотичного благополуччя Чернігівщини шляхом запобігання розповсюдження африканської чуми свиней та посилення системи контролю за ідентифікацією свинопоголів’я. У режимі відеоконференцзв’язку до участі в заході долучилися керівники місцевого самоврядування, свиногосподарств, забійних установ та інші зацікавлені особи.

Загалом участь в нараді взяло більше 90 учасників.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний коротко охарактеризував стан тваринництва, зокрема галузь свинарництва, відмітивши, що озвучена тема є вкрай важлива й актуальна.  

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен проінформував про епізоотичну ситуацію в регіоні щодо африканської чуми свиней, підкреслив, що це інфекційне захворювання несе колосальні економічні збитки, адже створює серйозні виклики для експортних можливостей України.

«Питання АЧС лежить в площині економіки нашої держави, Чернігівщини зокрема. При недотриманні основних комплексів адміністративно-господарських заходів  зростає ймовірність виникнення загроз біологічної та продовольчої небезпеки», - зазначив він.

Юрій Володимирович навів статистичні дані щодо захворюваності на АЧС в розрізі областей, зупинився на аналізі неблагополучних пунктів у Чернігівській області та закликав дотримуватися елементарних правил біобезпеки задля недопущення розповсюдження африканської чуми свиней.

Керівник Чернігівської філії ДП АІРТ Вікторія Крисько  зупинилася на питанні проведення реєстрації, ідентифікації свиней, простежуваності за їх переміщенням та забоєм, проведення заходів державного контролю в господарствах, які займаються утриманням та розведенням свиней.

Звернула увагу на дотриманні усіх норм законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин, а також нагадала, що згідно зі статтею 107-2 Кодексу України порушення цих норм тягне за собою адміністративну відповідальність.

Загалом захід відбувся у продуктивній доброзичливій атмосфері. Керівники установ залишаються відкритими для діалогу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux