Як безпечно обрати новорічні подарунки для дітей: Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує
опубліковано 10 грудня 2021 року о 10:30

По переду йдуть новорічні свята - час коли батьки заклопотані вибором подарунків для своєї малечі. Споживачі, обираючи товар орієнтуються на зовнішній вигляд або на вподобання своєї дитини і можуть не звертати уваги на безпечність продукції.

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області напередодні Новорічних свят надає рекомендації щодо безпечного вибору дитячих іграшок.

Перед купівлею іграшок, в першу чергу, зверніть увагу на маркування іграшки. Такі вимоги наведені в Технічному регламенті безпечності іграшок, затверджений Постановою КМУ № 151 від 28.02.2018 року, а саме: на іграшках повинно бути нанесення позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати. Виробники вказують на іграшці своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку та контактну поштову адресу, якщо виробник не є резидентом України, то обов’язково повинен бути зазначений імпортер, який вказує на іграшці своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку та контактну поштову адресу, іграшки повинні супроводжуватися інструкціями та інформацією щодо безпечності згідно з вимогами закону про порядок застосування мов. 

Виробник повинен наносити чітко видимі, розбірливі, зрозумілі та точні попередження на іграшку, прикріплений до неї ярлик (етикетку) або пакування та у разі потреби зазначати попередження в інструкціях з експлуатації, які супроводжують іграшку. Маленькі іграшки, які продаються без упаковки, повинні мати відповідні попередження, прикріплені до них.

Попередженням повинні передувати слова “Увага” або “Попередження”.

Попередження, які впливають на рішення щодо придбання іграшки, зокрема ті, що визначають мінімальний та максимальний вік користувачів, повинні містити попередження «Не призначено для дітей віком до 3 років» чи «Не призначено для дітей віком до 36 місяців» або зображення.

Такі застереження повинні зазначатися на споживчій упаковці або бути чітко видимі в інший спосіб для споживача перед купівлею, в тому числі у разі, коли купівля здійснюється шляхом електронної торгівлі.

Іграшки, які надаються на ринку, повинні мати зображення знака відповідності технічним регламентам, який наноситься на іграшку, етикетку або упаковку таким чином, щоб він був видимим, розбірливим та незмивним.

Іграшки, на які нанесено знак відповідності технічним регламентам, вважаються такими, що відповідають Технічному регламенту безпечності іграшок.

Також інформуємо, що на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області функціонує інформаційна сторінка для споживача, на якій Ви можете ознайомитися з небезпечною продукцією https://dpss-ks.gov.ua/informaciya-dlya-spozhivacha

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux