Випадок сказу на Львівщині
опубліковано 22 квітня 2024 року о 16:24

Зважаючи на виконання Львівським комунальним підприємством «ЛЕВ» усіх пунктів ветеринарно-санітарних заходів, передбачених планом заходів щодо ліквідації захворювання на сказ тварини на території Львівської МТГ, затвердженим протоколом засідання Місцевої НПК при виконавчому комітеті ЛМР від 22.02.2024 № 2, прийнято рішення з 22.04.2024 вважати територію ЛКП «ЛЕВ» умовно благополучною територією по сказу тварин (протокол засідання Місцевої НПК при виконавчому комітеті Львівської міської ради від 19.04.2022 № 5).

Карантинні обмеження по сказу на території Львівської міської територіальної громади тривають та будуть скасовані через два місяці з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом та діючою Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин.

Довідково. 21.02.2024 у ЛКП «Лев» надійшло звернення громадянки з вул. Гоголя, 17 про те, що 20.02.2024 безпритульна тварина (собака) покусала собаку власниці. Цього ж дня, 21.02.2024, працівниками ЛКП «Лев» дану собаку було відловлено та доставлено транспортним засобом на територію ЛКП «Лев» для подальшого її тимчасового утримання. 22.02.2024 працівниками ЛКП «Лев» було зафіксовано загибель тварини.

Згідно із Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Львівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 22.02.2024 № 001030 п.м./24 при дослідженні фіксованих мазків-відбитків з головного мозку собаки виявлено специфічні свічення характерні для вірусу сказу.

Протоколом засідання Місцевої НПК при виконавчому комітеті ЛМР від 22.02.2024 № 2 територію  ЛКП «ЛЕВ» та місце вилову собаки (вул. Гоголя) оголошено неблагополучними по сказу, запроваджено карантинні обмеження по сказу із охопленням 5-км загрозливої зони від ЛКП «ЛЕВ» та безпосереднього місця вилову собаки; затверджено план заходів щодо ліквідації захворювання на сказ тварин на території Львівської міської територіальної громади.

Під час дії карантинних обмежень на території Львівської міської територіальної громади по сказу 25.02.2024 власником з м. Старий Самбір у м. Львів було доставлено домашню тварину – собаку породи Хаскі для встановлення діагнозу та проведення лікування (симптоми: блювота упродовж 5-ти днів після прийому їжі, утруднене ковтання та згодом повна відмова від їжі). У період з 25.02.2024 до 29.02.2024 тварина перебувала на лікуванні у двох приватних ветеринарних клініках «Євровет» (м. Львів, вул. Яблонської, буд. 8) та ВЦ «Алден-Вет» (м. Львів, вул. Кульпарківська, буд. 160). 29.02.2024 близько 23:00 собака загинув у приміщенні ВЦ «Алден-Вет». Спеціалістами клініки було проведено експрес-тестування на сказ та отримано позитивний результат дослідження.

Згідно із Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби № 001200 п.м./24 від 01.03.2024 при дослідженні методом РІФ фіксованих мазків-відбитків з головного мозку собаки виявлено специфічні свічення характерні для вірусу сказу.

Із персоналом клінік, де на лікуванні перебувала собака, проведено інструктаж з охорони праці у випадках підозри захворювання на сказ та рекомендовано пройти курс постконтактної антирабічної вакцинації. Відповідно до отриманого пояснення від керівника ветеринарної клініки «Євровет» ФОП Плясківського П.П., кількість осіб (персоналу) приватної ветеринарної клініки Євровет, що мали контакт із собакою, становить 25 осіб. Відповідно до інформації, наданої головним лікарем ВЦ «Алден-Вет» Захарчуком В.Б., для проведення антирабічної постконтактної допомоги за згодою було скеровано 18 осіб персоналу ветеринарного центру. Процес антирабічної постконтактної вакцинації персоналу клінік здійснювався під контролем ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Керуючись Інструкцією «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», відповідно до Розпорядження державного ветеринарного інспектора м. Львова від 04.03.2024 № 1, протоколу засідання Місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Львівської міської ради від 06.03.2024 №3, з 06 березня 2024 року території приватних ветеринарних клінік: «Євровет» (м. Львів, вулиця Софії Яблонської, буд. № 8) та ВЦ «Алден-Вет» (м. Львів, вулиця Кульпарківська, буд. № 160) оголошено неблагополучними щодо сказу тварин та запроваджено карантинні обмеження.

Також, даним протоколом затверджено План заходів щодо ліквідації захворювання на сказ тварини на території Львівської міської територіальної громади, відповідно до якого всім ветеринарним клінікам, які провадять ветеринарну практику на території Львівської МТГ, ЗАБОРОНЕНО здійснювати прийом тварин та будь-які маніпуляції (окрім вакцинації проти сказу) без вакцинації тварин проти сказу.

Посадові та інші особи за порушення правил карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог щодо сказу тварин несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux