У Хмельницькому стартував Всеукраїнський семінар на тему: «Методологія визначення трансжирних кислот в харчових продуктах, інтерпретація результатів відповідно до вимог спрощеного протоколу ВООЗ».
Мета цього заходу – підвищити професійну компетентність фахівців лабораторної мережі Держпродспоживслужби у сфері визначення трансжирних кислот у відповідності до методик ВООЗ.
З 3 жовтня 2023 року в Україні набув чинності важливий документ – наказ Міністерства охорони здоров’я № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Цей документ обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 грамів на 100 грамів загальної кількості жирів. Це є ключовим кроком у боротьбі за здоров’я нації, адже трансжири є значним фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця – основної причини передчасної смертності в Європі.
«Трансжири значно підвищують ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інших захворювань. Тому контроль та моніторинг рівня трансжирних кислот у харчових продуктах відіграють ключову роль у забезпеченні здоров'я наших громадян», - підкреслив під час семінару Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби.