Вінниччина: в Жмеринському районі обговорили заходи з організації якісного та безпечного харчування в закладах освіти
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 15:42

З метою підвищення рівня гігієнічних знань, 25 жовтня 2023 року, на базі Северинівського ліцею Северинівської сільської ради Жмеринського району, фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області провели нараду-семінар.

Участь у заході взяли представники відділу освіти Северинівської сільської ради, керівники, медичні працівники та працівники харчоблоків дошкільних та навчальних закладів громади.

До відома учасників семінару доведено вимоги нормативно-правової документації, якою регламентуються санітарно-гігієнічні вимоги до закладів освіти.

Особливу увагу було звернено на питання організації харчування дітей в освітніх закладах відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України №305 від 24.08.2021 р. "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".

Також присутнім нагадали про перелік заборонених до реалізації у шкільних буфетах харчових продуктів, а також про вимоги до харчових продуктів, які використовуються для приготування страв.

Крім того, учасники обговорили умови та заходи для забезпечення належної гігієнічної практики під час організації харчування в школах та дошкільних установах згідно вимог наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 р. №2532 "Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти"наказу МОН України та МОЗ України №298/227 від 17.04.2006 р. "Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах".

Окремим блоком було виділено питання щодо впровадження та функціонування принципів системи НАССР на харчоблоках освітніх закладів.

Також, у зв'язку з різким зростанням захворюваності на гепатит А серед населення Вінницької міської територіальної громади, увагу слухачів було акцентовано на профілактичних заходах щодо попередження захворювання на вірусний гепатит А та вимогах до безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, викладених в Державних санітарних нормах та правилах "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Удосконалення професійного рівня працівників харчоблоків закладів освіти з питань організації якісного та безпечного харчування дітей, гігієнічних знань, дотримання правил особистої гігієни є однією з головних умов для збереження та зміцнення здоров'я дітей та недопущення будь-яких епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux