З метою наповнення споживчого ринку сільськогосподарською продукцією місцевого виробництва та відзначення професійного свята Дня фермера, в рамках виконання заходів програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки, 14-15 червня 2025 року під час проведення сільськогосподарського ярмарку у м.Вінниці, з метою профілактики харчових отруєнь та забезпечення належних умов під час реалізації харчових продуктів, фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено моніторингове відвідування даного заходу з наданням рекомендацій організаторам та учасникам ярмарки.
Під час моніторингового відвідування приділялась увага щодо обладнання торговельного місця, у тому числі автотранспортного засобу, наявності інформації про продавця та /або для юридичної особи;
- наявності торгівельного обладнання, призначеного для викладки товарів;
- торговельного інвентарю (ножів, мірних кружок, розробних дошок, совків,тощо);
- пакувального матеріалу;
- наявності санітарного одягу (халатів, курток, головних уборів, нарукавників, фартухів);
- спеціалізованого обладнання (в тому числі холодильного) у разі продажу товарів, що вимагають певних умов зберігання,а також правил товарного сусідства;
- ваговимірювального та іншого вимірювального обладнання, які пройшли повірку в установленому порядку.
- наявності у кожного продавця особової медичної книжки із діючим терміном;
- наявності на всі види сировини і продукції ветеринарні та/або супровідні документи, що засвідчують їх якість та безпеку;
- створення належних умов для дотримання правил торгівлі, особистої гігієни.
Попередньо організаторам ярмарку , була направлена «Пам’ятка учасника ярмарки по організації виїзду і торгівлі с/господарськими продуктами харчування та продовольчими товарами», де було визначено вимоги щодо заборони реалізації таких харчових продуктів :
- з простроченим терміном реалізації;
- без відповідних ветеринарних та/або супровідних документів, що
засвідчують їх якість та безпеку; - кондитерських виробів з кремом;
- фаршированих кулінарних страв , салатів, заливних страв тощо
- продаж продовольчих товарів непромислового виготовлення, які не мають ветеринарних та/або супровідних документів, а також без дотримання
відповідних умов для зберігання та продажу; - в забрудненій тарі, з порушенням цілісності упаковки, без відповідного маркування (етикеток або листків-вкладишів).
Під час проведення аналогічних ярмарок, моніторингові відвідування триватимуть і надалі.
