Вінниччина: моніторинг безпечності харчових продуктів під час сільськогосподарського ярмарку Дня фермера

опубліковано 18 червня 2025 року о 16:43

З метою наповнення споживчого ринку сільськогосподарською продукцією місцевого виробництва та відзначення професійного свята Дня фермера, в рамках виконання заходів програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки,  14-15 червня 2025 року під час проведення сільськогосподарського  ярмарку у м.Вінниці, з метою профілактики харчових отруєнь та забезпечення належних умов  під час реалізації харчових продуктів, фахівцями Вінницького міського управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  проведено моніторингове  відвідування даного заходу  з наданням  рекомендацій організаторам та учасникам ярмарки.

Під час моніторингового відвідування  приділялась увага щодо обладнання торговельного місця, у тому числі автотранспортного засобу, наявності інформації про продавця та /або для юридичної особи;

  • наявності торгівельного обладнання, призначеного для викладки товарів;
  • торговельного інвентарю  (ножів, мірних кружок, розробних дошок, совків,тощо);
  • пакувального матеріалу;
  • наявності санітарного одягу (халатів, курток, головних уборів, нарукавників, фартухів);
  • спеціалізованого обладнання (в тому числі холодильного) у разі продажу товарів, що вимагають певних умов зберігання,а також правил товарного сусідства;
  • ваговимірювального та іншого вимірювального обладнання, які пройшли повірку в установленому порядку.
  • наявності у кожного продавця особової медичної книжки із діючим терміном;
  • наявності на  всі види сировини і продукції ветеринарні та/або супровідні документи, що засвідчують їх якість та безпеку;
  • створення належних умов для дотримання  правил торгівлі, особистої гігієни.

Попередньо організаторам ярмарку , була направлена «Пам’ятка учасника ярмарки по організації виїзду і торгівлі с/господарськими продуктами харчування та продовольчими товарами», де було визначено вимоги щодо заборони реалізації таких харчових продуктів :

  • з простроченим терміном реалізації;
  • без відповідних ветеринарних та/або супровідних документів, що
    засвідчують їх якість та безпеку;
  • кондитерських виробів з кремом;
  • фаршированих кулінарних страв , салатів, заливних страв тощо
  • продаж продовольчих товарів непромислового виготовлення, які не мають      ветеринарних та/або супровідних документів, а також без дотримання
    відповідних умов для зберігання та продажу;
  • в забрудненій тарі, з порушенням цілісності упаковки, без відповідного маркування (етикеток або листків-вкладишів).

Під час проведення аналогічних ярмарок, моніторингові відвідування триватимуть і надалі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux