Вінниччина: фахівці Держпродспоживслужби вживають заходи щодо недопущення до реалізації риби сумнівної якості
опубліковано 26 червня 2023 року о 16:28

З метою попередження виникнення харчових отруєнь, гострих кишкових захворювань серед населення та недопущення негативного впливу на довкілля території Вінницької міської територіальної громади внаслідок техногенної катастрофи, пов'язаної із підривом дамби Каховської гідроелектростанції, яка призвела до загибелі водних біоресурсів, на виконання розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора Вінницької області №05/01 від 12 червня 2023 року, відповідно до Закону України "Про ветеринарну медицину""Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів""Про тваринний світ"Ветеринарно-санітарних правил для ринків №23 від 04 червня 1996 року, листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №11.2.1-3/13261 від 08 червня 2023 року "Щодо посилення контролю за обігом риби та рибопродуктів", фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області вживаються заходи щодо  недопущення до реалізації на агропродовольчих ринках та інших торгівельних майданчиках, в закладах громадського харчування риби "живої", в'яленої (в т.ч. непатраної), рибних консервів домашнього виготовлення з землі, при відсутності ветеринарно-санітарної експертизи та доставленої з територій Каховського водосховища.

Так, під час моніторингу перевірками охоплено 4 агропродовольчих ринки, порушень вимог чинного законодавства не виявлено.

Окрім того, керівникам закладів громадського харчування під час проведення наради щодо підготовки до роботи у весняно-літній період було вручено 50 листів щодо посилення вхідного контролю за продуктами харчування (в т.ч. сировиною), суворого дотримання умов реалізації харчових продуктів та  дотримання вимог чинного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Керівникам агропродовольчих ринків направлено 5 листів щодо вжиття термінових дієвих заходів щодо приведення умов реалізації риби та рибопродуктів у відповідність. Щодо недопущення реалізації рибопродукції (в т.ч. в'яленої риби), рибних консервів тощо в невстановлених місцях, поза межами агропродовольчих ринків, керівництву КП "Муніципальна варта ВМР" направлений відповідний лист щодо вжиття заходів в межах компетенції.

Принагідно Вінницьке міське управління повідомляє, що до реалізації на агропродовольчому ринку (торгівельному майданчику, комплексі) допускається лише патрана готова рибопродукція промислового виробництва, за наявності супровідної документації, яка засвідчує її якість та безпеку, а реалізацію риби "живої" необхідно здійснювати лише за наступних вимог:

  • за наявності супровідних ветеринарних документів з наступним проведенням ветеринарно-санітарної експертизи риби в лабораторії ВСЕ на агроподовольчих ринках, з видачею експертних висновків;
  • за умови забезпечення транспортування та зберігання "живої" риби в спеціально обладнаних чистих цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються та при дотриманні термінів зберігання риби, що повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів, а саме: термін зберігання і реалізації при температурі води в ємності +11-+15°C в осінньо-зимовий період - 48 годин, у весняно-літній період - 24 години;
  • за умови наявності на кожну партію риби та інших гідробіантів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, ветеринарної довідки, а для реалізації в межах України - ветеринарного свідоцтва;
  • оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
  • кожен продавець повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду, працівники суб'єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Увага! Не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з  каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

на фото сира риба
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux