Відбувся тренінг для середніх виробників молока у Миколаївській області
опубліковано 07 серпня 2018 року о 12:17

Молокопереробні підприємства-партнери швейцарсько-українського проекту з безпечності молока у Миколаївській області зібрали своїх постачальників молока у Миколаєві 1-2 серпня для участі у тренінгу щодо кращих практик виробництва молока.

Привітав учасників керівник Проекту Ігор Кравченко та заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич, який у своєму виступі зауважив, що технічна допомога Україні від Швейцарської Конфедерації націлена на ті сфери, де «складно працювати». Так, мета Проекту з безпечності молока полягає у підтримці створення та впровадження в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу створення додаткової вартості.

З підходами до здійснення офіційного та приватного контролю за виробництвом сирого молока в Швейцарії ознайомила учасників координатор Проекту Сабін Рейст.

Про те, як відбуватиметься контроль за введенням в обіг сирого молока в пілотних областях (Вінницька, Миколаївська, Полтавська, Харківська) у рамках Програми контролю сирого молока, що розробляється Проектом, розповіла координатор компоненту «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування» Ірина Висоцька.

Так, у рамках Проекту завершується закупівля обладнання для Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, що дозволить здійснювати дослідження сирого молока відповідно до міжнародних стандартів, зокрема на основні критерії: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне обсіменіння (ЗБО), точка замерзання й відсутність інгібіторів.

Проект розробляє ІТ-систему «Молочний Модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБО та КСК та у разі виявлення невідповідностей за критеріями повідомлятиме як виробника, так і компетентний орган, як і передбачено ст. 40 Закону України №2042-VIII від 18.05.2017.

Також цією статтею передбачено, що державному контролю підлягають господарства, де утримуються тварини, з метою перевірки дотримання операторами ринку гігієнічних вимог, встановлених законодавством про харчові продукти. Спеціальні гігієнічні вимоги на разі не є чинними і містяться в проекті Наказу Мінагрополітики щодо вимог до контролю операторів ринку щодо гігієни молока та молочних продуктів при їх виробництві та введенні в обіг (проект Наказу розроблений Проектом з безпечності молока).

Окрім цього, проект Наказу містить критерії придатності сирого молока для введення в обіг та мінімальну періодичність їх контролю оператором, як того вже вимагає чинне законодавство.

З чинними вимогами законодавства у сфері ветеринарної медицини (Наказ Мінагрополітики №130 від 07.03.2018) та  загальні вимоги до операторів ринку, які здійснюють первинне виробництво (Наказ Мінагрополітики №42 від 06.02.2017) учасників тренінгу ознайомив начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Гецнар Іван Миколайович.

Про перевірку постачальників молока і чому це важливо для молокопереробного підприємства у своїх виступах пояснювали Представники молокопереробних підприємств.

У другій половині теоретичного дня представники середніх господарств, а також залучені до навчань районні державні інспектори, мали змогу ознайомитися з кращими практиками виробництва молока.

Практична частина тренінгу відбулася на одному з молочно-товарних фермі. Практичне навчання з використанням чек-листів розпочалося з інспектування: увага виробників молока та державних інспекторів була зосереджена на основних питаннях для цілей державного контролю. Кожен учасник мав можливість простежити шлях бактеріального забруднення молока та почути рекомендації щодо покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів ЗБО.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux