Попри воєнний стан, складну логістику та непередбачувані ризики, підприємці продовжують вкладати кошти у, мабуть, найбільш стійку сферу – виробництво продуктів харчування.
Станом на 1 вересня 2025 року, в Одеській області зареєстровано 1366 нових потужностей. Фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області фіксують не лише відкриття нових виробництв, а й динаміку ринку: 62 потужності припинили діяльність, три – змінили формат, а 43 заявки залишилися без розгляду.
Серед цікавих прикладів – запуск цеху зі східними солодощами (рахат-лукум, пахлава). У той же час основа виробництва залишається традиційною: хлібобулочні та борошняні вироби, рослинні олії, алкогольні та безалкогольні напої, виробництво вина, переробка фруктів і овочів, а також сегменти горіхів, сирого та смаженого насіння, спиртових дистилятів.
Для країни, що воює, харчова індустрія стає не лише бізнесом, а й елементом стратегічної безпеки. Адже здатність забезпечити власне населення продуктами харчування – це не менш важливо, ніж мати оборонні резерви. Зазначені показники кількості зареєстрованих потужностей демонструють, що вітчизняний бізнес вміє адаптуватися, а споживачі – отримувати все різноманітніше меню.