Відбулося засідання Вченої ради Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
В засіданні взяли участь перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олег Осіян та заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Держпродспоживслужби Сергій Захарін. Головував директор інституту Олександр Піщанський.
Порядок денний включав розгляд широкого кола актуальних питань наукового забезпечення процесів підтримки біологічної безпеки у державі, у тому числі щодо профілактики ящуру, блутангу та інших хвороб. Зокрема, Вчена рада підтримала проект документу «Стандартна операційна процедура щодо створення, підготовки та діяльності міжвідомчих спеціальних мобільних груп швидкого реагування (МГШР) на підозри та підтверджені спалахи ящуру та / або блутангу, які підлягають повідомленню та суттєво впливають на економіку держави (СОП про мобільні групи швидкого реагування (МГШР)».
Рішенням Вченої ради інституту схвалено проект Положення про організацію та проведення підготовки та підвищення кваліфікації працівників сторонніх організацій, а також проект спеціальної короткострокової програми з питань методології визначення трансжирних кислот в харчових продуктах та інтерпретації результатів.
Окрім того, Вчена рада розглянула звіт-доповідь співробітників інституту про результати участі у Міжнародному симпозіумі Медичного біозахисту (м. Мюнхен, Німеччина).
Сергій Захарін повідомив, що відповідно до доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено взаємодію з науковими установами в питаннях науково-практичного обгрунтування організації профілактики та лікування хвороб тварин і рослин. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні науковці. Удосконалено управління установами лабораторної діагностики, зокрема в частині підвищення кваліфікації профільних фахівців.
Директор інституту Олександр Піщанський повідомив, що в інституті виконуються проривні дослідження з широкого кола питань лабораторної діагностики, безпечності харчових продуктів, підтримки епізоотичного благополуччя. Регулярно проводяться робочі зустрічі і семінари, на яких обговорюються перспективні шляхи ефективного виконання повноважень служби.
«Вчена рада Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи розглянула низку актуальних питань, у тому числі щодо організації профілактики ящуру і блутангу. Науковці інституту надали низку цікавих пропозицій, які будуть враховані в управлінській практиці. Окрім того, ми ретельно розглянули документи щодо організації підвищення кваліфікації фахівців. Приємно відзначити, що серед потенційних замовників є високий попит на відповідні освітні продукти», - зазначив Сергій Захарін.