В Запорізькій області триває весняна кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 08 травня 2024 року о 15:09

На виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2024 рік, протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Запорізькій облдержадміністрації, Запорізькій обласній військовій адміністрації №1 від 25.01.2024 р., в області розпочато проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкладання принад з вакциною.

Загалом під обробку підлягає 1230,99 кв.км. площі території області (крім території, яка знаходиться в тимчасовій окупації російською федерацією) у місцях, де мешкають дикі м’ясоїдні тварини.

З метою здійснення контролю за проведенням весняної кампанії з пероральної імунізації начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Олександр Бабенко здійснив робочу поїздку до національного заповідника «Хортиця», на території якого 8 травня було проведено розкладку пероральної вакцини. Керівник служби поспілкувався з членами робочої групи (бригади), до складу якої ввійшли фахівці державних лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, представники органів місцевої влади, національного заповідника «Хортиця» та мисливського і лісового господарства.

Перед початком заходу було акцентовано увагу присутніх на дотримання Методичних рекомендацій «Планування, організації та проведення пероральної імунізації м'ясоїдних тварин проти сказу». Окремо було наголошено на дотриманні правил безпеки.

Відповідно до Методичних рекомендацій розповсюдження вакцини проводиться по всьому ареалу, за виключенням населених пунктів і великих водних просторів із розрахунку не менше, ніж 25 доз-приманок на 1 км2, рівномірно в межах визначеної території.

Загалом на території національного заповідника «Хортиця» використано для розкладки 320 доз вакцини.

Враховуючи, що на території національного заповідника «Хортиця» зафіксовано перебування таких видів диких м'ясоїдних тварин, як: лисиця звичайна, собака єнотоподібна та інші дикі тварини, даний захід є гарантією стабільної протиепізоотичної ситуації на території Запорізької області щодо сказу в дикій фауні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux