Відбувся Європейський регіональний саміт шкільного харчування, який Україна приймає вперше як учасниця міжнародної Коаліції шкільного харчування. Захід такого рівня підкреслює прагнення нашої країни підтримувати цілі глобального партнерства урядів, міжнародних організацій, громадянського суспільства та приватного сектору, спрямоване на забезпечення всіх дітей здоровим, поживним і постійним харчуванням у школах не лише Європи, а й за її межами.
В саміті прийняли участь Перша леді України Олена Зеленська, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль, Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук та представники Всесвітньої продовольчої програми ООН, Бюро ВООЗ в Україні, ЮНІСЕФ, Програми розвитку ООН (UNDP) та Світового банку, а також – урядів і посольств понад 20 країн, серед яких Норвегія, Фінляндія, Литва, Хорватія, Словенія, Люксембург, Швейцарія, Словаччина, Австрія, Бразилія, Іспанія, Молдова, Пакистан, Таджикистан, Чехія, Чорногорія, Швеція, Франція, Болгарія, та ЄС.
Головна тема, яку обговорили в межах саміту, – забезпечення якісного харчування для школярів і в Європі, і в Україні. Окрему увагу приділили тому, як збалансована їжа у школах позитивно впливає не лише на успішність учнів, а на їхнє самопочуття.
«1,8 мільйона учнів середніх шкіл забезпечені харчуванням. З них близько половини харчуються безкоштовно гарячими сніданками або обідами завдяки коштам, які надає держава. Із цього навчального року безкоштовне гаряче харчування доступне для всіх учнів початкових класів. Цьогоріч уряд спрямував на місця 2 мільярди гривень», – розповів Прем’єр-міністр.
Завдяки накопиченому досвіду, Україна прагне стати центром знань і досягнень у реформуванні шкільного харчування. Попри численні виклики, наша країна успішно втілює реформу шкільного харчування, ініційовану Першою леді України. Але змінювати це довелося не в тепличних умовах – на тлі російського вторгнення, коли харчування стало вже основою життєстійкості для цілих родин.
«Сьогодні я пишаюся тим, що всупереч війні відбулося оновлення стандартів і нормативної бази, модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню. Сотні кухарів та управлінців підвищують свою кваліфікацію. Якісне й корисне харчування з’являється навіть там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів», – зазначила Олена Зеленська.
За цей час досягаються наступні цілі реформи:
«Якісне, безпечне, здорове та повноцінне харчування школярів - це один із ключових пріоритетів Держпродспоживслужба. Лише за 9 місяців цього року розглянуто більш ніж 30 635 представлених чотиритижневих сезонних меню, і 84% з них - ми погодили», - розповів Сергій Ткачук.
Саміт став важливим кроком у міжнародній інтеграції України у сфері розвитку шкільного харчування, де учасники обговорювали вплив якісного харчування на фізичне та емоційне благополуччя дітей, розвиток місцевих громад, а також економічний ефект програм, які підтримують фермерів та створюють нові робочі місця.