В Україні оновлено Порядок реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, та Фітосанітарні заходи щодо дерев’яного пакувального матеріалу
опубліковано 14 серпня 2024 року о 15:30

З 16 січня 2025 року буде діяти новий Порядок реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання. Це затверджено наказом Мінагрополітики від 27 травня 2024 року № 1640.

Введений новий Порядок дозволить чітко регламентувати порядок реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, а також наблизить цю сферу діяльності до європейських стандартів.

Першочергово юридичним особам або фізичним необхідно звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби із заявою. Це можливо зробити як в письмовій формі, та і в електронній. Головне – не забути підписати власноручним підписом або з використанням електронного.

Протягом 10 робочих днів з дня надходження заяви територіальний орган Держпродспоживслужби приймає рішення про реєстрацію особи та надає їй реєстраційний номер.

У разі якщо заяву подано з порушенням встановлених законодавством вимог, то протягом 3 робочих днів територіальний орган Держпродспоживслужби надсилає письмове повідомлення про залишення зазначеного документу без руху, у якому зазначаються виявлені недоліки з посиланням на порушені вимоги законодавства, спосіб та строк усунення недоліків, а також способи, порядок та строки оскарження рішення про залишення заяви без руху.

Після усунення виявлених недоліків у строк, заява розглядається територіальним органом Держпродспоживслужби у встановлений законом термін.

Не підлягає розгляду:

  1. анонімна заява (заява, із змісту якої неможливо встановити особу заявника);
  2. повторна заява (заява, подана до того самого адміністративного органу тим самим заявником з того самого питання), за умови що попередня заява була вирішена по суті, крім випадку зміни істотних для вирішення справи обставин (умов);
  3. заява, в якій порушено питання, яке станом на день подання заяви до адміністративного органу розглядається судом або щодо якого ухвалено судове рішення про відмову в задоволенні вимог заявника, крім випадків зміни істотних для вирішення справи обставин (умов);
  4. заява, що стосується суспільних відносин;
  5. заява, в якій не викладено зміст вимоги заявника, вжито ненормативну лексику та/або образливі висловлювання;
  6. заява, що містить заклики, спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

В таких випадках територіальний орган Держпродспоживслужби невідкладно повідомляє рішення про відмову у прийняті заяви до розгляду.

Зазначаємо, що з січня 2025 року підставами для прийняття рішення про скасування реєстрації є наступні пункти:

  • звернення особи із заявою про скасування реєстрації, у звязку із припиненням господарської діяльності;
  • припинення господарської діяльності;
  • неповідомлення про зміну відомостей про особу, поданних у реєстрації, у строк;
  • непідтвердження можливості здійснення господарської діяльності з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу;
  • невиконання вимог передбачених Фітосанітарними заходами щодо дерев’яного пакувального матеріалу, тощо.

Окрім того, наказом Мінагрополітики від 27 травня 2024 року № 1640 затверджено Підтвердження можливості здійснення господарської діяльності з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, який також буде діяти з 16 січня 2025 року.

Ці Фітосанітарні заходи спрямовані на попередження появи та запобігання поширенню карантинних організмів та визначають фітосанітарні правила виробництва та маркування дерев'яного пакувального матеріалу, ввезення на територію України, переміщення територією України та вивезення за межі території України дерев'яного пакувального матеріалу з урахуванням вимог Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 15.

Для цього фізична особа – підприємець або юридична особа, яка зареєстрована відповідно до вищевказаного Порядку, повинна звернутися до Держпродспоживслужби із заявою та копіями документами, які засвідчують право власності або користування на потужності з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу для відповідного методу обробки, та за наявності земельної ділянки, на якій розміщені потужності.

Протягом 15 робочих днів з дня реєстрації заяви державний фітосанітарний інспектор територіальний орган Держпродспоживслужби проводить перевірку відповідних потужностей заявника. За результатами перевірки складуються 2 примірники актів перевірки.

Держпродспоживслужба протягом 5 робочих дня з дня отримання Акта приймає наступне рішення:

  • або про підтвердження можливості здійснення зареєстрованою особою господарської діяльності з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу;
  • або про непідтвердження можливості здійснення зареєстрованою особою господарської діяльності з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу

Звертаємо увагу, що наказом № 1640 встановлено 6 - місячний перехідний період для перереєстрації осіб, які на сьогодні зареєстровані відповідно до статті 27 Закону України «Про карантин рослин», із збереженням протягом цього періоду отриманих ними реєстраційних номерів (до дати перереєстрації), а також збереження персональних п’ятизначних кодів, присвоєних особам, які здійснюють діяльність з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, наданих ним згідно з чинним законодавством.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux