В Одеській області проходить кампанія з регулювання чисельності диких м’ясоїдних тварин
опубліковано 20 лютого 2024 року о 17:03

Епізоотична ситуація із захворюванням на сказ диких м’ясоїдних тварин на Одещині залишається непростою. Про це свідчить статистика останніх років. У 2022 році у регіоні було зареєстровано 15 випадків захворювання на сказ, у 2023 році – 97 випадків. Станом на 19 лютого 2024 року вже виявлено 27 випадків.

Зауважимо, що сьогодні стратегія боротьби зі сказом базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе зокрема пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин та парентеральну вакцинацію домашніх і свійських тварин.

Кілька місяців тому, у період з 25 жовтня до 6 листопада 2023 року, на території 7 районів Одеської області була проведена пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу (червона лисиця, шакал, єнотоподібний собака) шляхом наземного розподілу принад з вакциною. Всього розкладено 228 481 дозу вакцини. В кампанії були задіяні 1 553 особи, серед яких лікарі ветеринарної медицини державних районних і дільничних лікарень Головного управління, а також єгері, лісники, представники органів місцевого самоврядування.

Що стосується парентеральної вакцинації – профілактичного щеплення проти сказу домашніх та свійських тварин – то у 2023 році лікарями ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області було вакциновано 387 тисяч тварин.

Зараз для контролю ефективності пероральної вакцинації проводиться кампанія з відстрілу диких тварин.

Протягом вихідних перших двох тижнів лютого 2024 року (3-4 та 10-11 лютого) в Одеській області відстрелено 131 червону лисицю та 13 шакалів. Весь біоматеріал направлений до Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За даними лабораторних досліджень, позитивний аналіз на сказ виявлений у 23 лисиць та одного шакалу.

Наразі дослідження тривають. Додамо, що лише протягом I півріччя 2024 року в рамках пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Одеській області планується вручну розкласти 616 860 доз приманок з вакциною проти сказу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux