В Київській області зареєстровано нові випадки африканської чуми свиней
опубліковано 17 жовтня 2023 року о 16:21

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що в особистих селянських господарствах мешканців с. Хоцьки Циблівської сільської територіальної громади Бориспільського району Київської області 11 та 13 жовтня зареєстровано захворювання на африканську чуму свиней (далі – АЧС).

Рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бориспільській районній державній адміністрації (Бориспільській районній військовій адміністрації) всю територію села Хоцьки оголошено епізоотичним вогнищем, запроваджено карантин щодо АЧС та затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на території Циблівської та Ташанської сільських територіальних громад Бориспільського району Київської області.

До зони захисту увійшла територія Національного природного парку «Білоозерський».

До зони нагляду увійшли території мисливських угідь Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, Національного природного парку «Білоозерський» та населенні пункти Циблівської сільської територіальної громади Бориспільського району (с. Лецьки, с. Циблі, с. Пологи-Чобітки, с. Пологи-Яненки, с. Світанок) і Ташанської сільської територіальної громади Бориспільського району (с. Пологи-Вергуни, с. Тарасівка, с. Улянівка).

Наразі фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживаються всі заходи, що передбачені діючою Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Мешканців перелічених населених пунктів просимо з розумінням віднестись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення АЧС на інші території.

Суб’єктам господарювання всіх форм рекомендуємо враховувати у своїй роботі факт оголошення карантину в Бориспільському районі.

Для інформації. На африканську чуму хворіють лише свині і для здоров’я людини дане захворювання не представляє загрози. Небезпека африканської чуми свиней лежить у високій контагіозності збудника та майже 100 % летальності тварин.

Збудник дуже добре зберігається в навколишньому середовищі, одязі, продуктах тваринного походження та ін., що сприяє його поширенню на великі відстані людиною і тваринами, а також через виготовлені в домашніх умовах їстівні продукти, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та інші кровосисні комахи), крім того вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу населення та суб’єктів господарювання на обмеження щодо переміщення живих свиней, торгівлі свинями та виготовлених із них продуктів у вище перелічених населених пунктах.

НАГОЛОШУЄМО! Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності, зокрема не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання).


Узагальнюючи вищенаведене рекомендуємо власникам індивідуальних господарств, що вирощують свиней, дотримуватися наступних правил:

  • не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
  • своєчасно проводити ідентифікацію придбаного або отриманого поголів’я;
  • утримувати тварин в приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
  • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
  • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;
  • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
  • негайно повідомляти Держпродспоживслужбу про випадки захворювання чи загибелі свиней.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux