В Києві обговорили особливості захисту прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану
опубліковано 30 листопада 2023 року о 16:20

28 листопада 2023 року на базі Державного торговельно-економічного університету відбулося засідання круглого столу «Захист прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану».

Головним питанням, яке згуртувало учасників заходу, стало питання організації захисту прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану.

«Споживач – інвестор в економіку, споживач – інвестор у ЗСУ, тому ми повинні налагодити працюючий механізм захисту прав споживачів в умовах, яких нині живем і працюємо», – наголосив Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

«Реалії сьогодення такі, що купівельна спроможність споживачів у рази знизилась, а зростання цін на товари спонукає купувати менш якісну продукцію невідомого походження. На жаль, відсоток тих суб’єктів господарювання, які з розумінням ставляться до задоволення вимог споживача та намагаються в повній мірі дотримуватись вимог законодавства про захист прав споживачів – мізерний. Переважна більшість підприємців свідомо ігнорує чинне законодавство, залишаючи споживача сам на сам із проблемами, що виникають внаслідок придбання товарів, робіт та послуг неналежної якості. Як наслідок, збільшення скарг», – зазначила Ірина Мазепа, заступник начальника Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Ще одне важливе питання, яке підняли учасники – заборона на проведення заходів державного нагляду (контролю), якою користуються суб’єкти господарювання. Нагадаємо, що 13.03.2022 р. №303 (зі змінами від 06.12.22 р.) було прийнято постанову «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», відповідно до п. 2 якої, за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволити здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Формування державної політики у сферах захисту прав споживачів здійснює Міністерство економіки України. Проте, на сьогодні, відсутнє рішення Мінекономіки для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо суб’єктів господарювання у сфері захисту прав споживачів.

У зв’язку з зазначеним Держпродспоживслужба та її територіальні органи, навіть при наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, з березня 2022 року і по даний час не має можливості здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сферах захисту прав споживачів, що призводить до обмеження прав громадян на допомогу з боку державних органів та, як наслідок, зростання соціальної напруги в суспільстві.

Головне управління продовжує розгляд звернень громадян шляхом надання письмових роз’яснень споживачам з порушених питань, однак

неможливість проведення позапланових заходів призвела до широкого спектру питань споживачів, що викликає їх справедливе обурення.

Учасники круглого столу вирішили звернутись спільною письмовою ініціативою громадських організацій до Міністерства економіки України з пропозицією підготовки рішення (наказу) з переліком підстав на здійснення контролюючими органами позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері захисту прав споживачів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux