В Кропивницькому до Всесвітнього Дня захисту прав споживачів відбулася тематична інформаційна зустріч
опубліковано 15 березня 2024 року о 14:53

15 березня у всьому світі відзначається День захисту прав споживачів. І щороку напередодні свята фахівці управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами організовують тематичні заходи. Так, 14 березня за головування першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрія Багрія відбувся інформаційний майданчик на тему: «Державний ринковий нагляд безпечності нехарчової продукції та захист прав споживачів в умовах воєнного стану».

Метою проведення заходу був розвиток взаємодії між представниками влади й громади міста, підприємцями та громадськістю з питань захисту прав споживачів, ринкового нагляду тощо. До зустрічі долучилися представники підприємницьких структур, громадськості, територіальних органів виконавчої влади у сфері державного ринкового нагляду, фахівці з питань захисту прав споживачів та державного ринкового нагляду області.

Відкриваючи зібрання, перший заступник начальника Держпродспоживслужби в області Андрій Багрій привітав присутніх з прийдешнім святом та зазначив, що кожен з нас є споживачем, а тому забезпечення функціонування ефективної системи захисту прав споживачів, рівного доступу до якісних та безпечних товарів, послуг і продукції є надважливим завданням. Адже на першому місці завжди має бути добробут та задоволення потреб громадян.

Начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Віра Сухопарова нагадала, що при Держпродспоживслужбі Кіровоградщини діє Консультативний центр захисту споживачів. За минулий рік завдяки наданим консультаціям громадянам повернули понад 255 125 грн. за неякісні товари чи послуги. Водночас доповідач зауважила, що спеціалісти відкриті до спілкування і з підприємцями та готові надавати безкоштовні консультації з питань дотримання вимог законодавства.

Про повноваження щодо перевірки нехарчової продукції на відповідність технічним регламентам повідомив начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду Сергій Горовой. Він зауважив, що в повноваженнях Держпродспоживслужби заборонити на споживчому ринку обіг товару, який має невідповідне маркування або може становити небезпеку для споживача.

Під час зустрічі начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Лілія Буднікова поінформувала присутніх про впровадження змін у законодавстві, зокрема про набрання чинності постанови Кабміну «Про затвердження Правил торговельного обслуговування». Також доповідач наголосила на необхідності неухильного виконання вимог споживача про здійснення гарантійного обслуговування складної побутової техніки за наявності обґрунтованих причин, дотримання термінів здійснення ремонту тощо.

Перед учасниками також виступив головний спеціаліст сектору контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Володимир Муравський. Він вів мову про дотримання суб’єктами господарювання

антитютюнового законодавства, а саме: заборону вживання тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет тощо в закладах громадського харчування. Фахівець звернув увагу, що Головним управлінням уже застосовано штрафні санкції до суб’єкта господарювання за недотриманням цих вимог. А за повторне порушення, зафіксоване в межах одного року, сума штрафу значно збільшується.

Підбиваючи підсумки заходу, очільниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Віра Сухопарова висловила сподівання, що подібні зустрічі відбуватимуться частіше, а залучення підприємців до обговорення проблемних питань сприятиме їх вирішенню та забезпеченню споживачів безпечною продукцією та якісними послугами.

Зустріч відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського, де також проходила тематична книжкова виставка.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux