В Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи проводять складні молекулярно-генетичні дослідження
опубліковано 24 березня 2025 року о 09:37

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав з робочим візитом науково-дослідний відділ біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Ключова тема візиту: обмін думками щодо подальшого підвищення ефективності лабораторно-діагностичної роботи, зокрема на основі впровадження сучасних цифрових інструментів.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука виконуються системні організаційно-управлінські заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи установ лабораторної мережі. Підвищується якість нормативно-правового та методичного забезпечення діагностичної роботи. Розширено співпрацю з міжнародними партнерами. Започаткована належна діяльність задля підвищення кваліфікації фахівців на основі сучасних освітніх стандартів. Серед пріоритетів: подальша комп’ютеризація роботи та цифровізація окремих управлінських процесів.

Директор інституту Олександр Піщанський повідомив, що у науково-дослідному відділі біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води виконуються молекулярно-генетичні дослідження харчових продуктів, кормів та води методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (ПЛР-РЧ). Переваги та особливості цього методу: висока чутливість; висока специфічність; швидкість отримання результатів (близько 5 годин); універсальність проведення аналізу. Завдяки тому, що принцип методу ПЛР-РЧ заснований на роботі з нуклеїновими кислотами, це надає йому перевагу в ефективному дослідженні різних типів матриць - навіть тих, які пройшли глибоку термічну та технологічну обробку.

Напрями роботи відділу: ГМО (якісне виявлення та кількісне визначення, ідентифікація ГМ-ліній рослин методом ПЛР-РЧ); харчові алергени: якісне виявлення та кількісне визначення ДНК алергенів (глютену, сої, селери, арахісу, кунжуту, гірчиці, фісташок, горіхів, ракоподібних, молюсків та ін.) методом ПЛР-РЧ; виявлення фальсифікату; ідентифікація ДНК рослин; видова ідентифікація ДНК с/г тварин (свиней, курей, індиків, коней, ВРХ та ДРХ) в продуктах харчування, сировині, кормах та комбікормах для тварин; кількісне визначення ДНК певного виду тварин в м'ясних продуктах та м’ясній сировині методом ПЛР-РЧ; харчові патогени; віруси (якісне виявлення РНК Норовірусу, Ротавірусу і Гепатиту А у харчових продуктах та воді методом ПЛР-РЧ).

Сергій Захарін поспілкувався з науковими працівниками науково-дослідного відділу біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води, а також оглянув наявний парк наукового та лабораторного обладнання. Під час робочих обговорень ставилися питання щодо можливостей розширення парку діагностичного обладнання, можливостей удосконалення процедур щодо регулювання та акредитації лабораторно-діагностичної роботи, залучення талановитої молоді до роботи в інституті.

«Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи використовує передові методи та методики досліджень, у тому числі і метод полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (ПЛР-РЧ), який довів свою високу ефективність та інформативність. Науковці інституту, не дивлячись на наявні виклики, продовжують розробляти інноваційні методи та методики лабораторної діагностики, а також забезпечувати їхню належну апробацію. Показово, що ця робота виконується на основі застосування сучасних цифрових технологій», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux