В Черкаській області зафіксовано третій випадок ботулізму з початку року: постраждала вживала в’ялену рибу, виготовлену в домашніх умовах

опубліковано 24 червня 2025 року о 15:41

До Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області надійшло повідомлення від КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» про випадок підозри на харчовий ботулізм у жительки м. Черкаси.

За наявною інформацією, потерпіла 23 червня вживала в’ялену рибу (тарань) з ікрою, виготовленою в домашніх умовах. Через декілька годин у жінки з’явилися характерні симптоми: біль у животі, повторна блювота та діарея, наявність постійної нудоти, сильна сухість у роті, виражена слабкість та оніміння ніг, офтальмологічні симптоми.

Після звернення до екстреної медичної допомоги жінку шпиталізували до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» для проведення симптоматичного лікування.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися летально. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, паштети) тощо. Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.

У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux