До Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області надійшло повідомлення від КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» про випадок підозри на харчовий ботулізм у жительки м. Черкаси.
За наявною інформацією, потерпіла 23 червня вживала в’ялену рибу (тарань) з ікрою, виготовленою в домашніх умовах. Через декілька годин у жінки з’явилися характерні симптоми: біль у животі, повторна блювота та діарея, наявність постійної нудоти, сильна сухість у роті, виражена слабкість та оніміння ніг, офтальмологічні симптоми.
Після звернення до екстреної медичної допомоги жінку шпиталізували до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» для проведення симптоматичного лікування.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися летально. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, паштети) тощо. Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!