За 10 місяців цього року в Черкасах зареєстровано 2 осередки ботулізму, внаслідок яких постраждало 3 особи: 2 дорослих та 1 дитина. Причиною цих отруєнь стало вживання риби в’яленої (плітка) домашнього приготування та м’ясного паштету (бомбажна банка) домашнього приготування.
У листопаді отримано повідомлення про реєстрацію ще одного випадку побутового ботулізму в мешканця м. Черкаси, який вживав ікру засолену в домашніх умовах риби.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є найсильнішою з усіх відомих біологічних отрут.
Симптоми ботулізму: виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль, зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пелена» перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням, блювання, закреп і здуття живота, параліч дихальних м’язів.
Щоб вберегтися від ботулізму, варто уникати придбання та споживання продуктів (щодо яких є сумніви у якості та умовах зберігання або транспортування), як в’ялена, копчена, солена та консервована риба домашнього виробництва;
м’ясні та грибні консерви;
консерви домашнього виробництва.