Увага! Масовий вихід другого покоління американського білого метелика
опубліковано 25 серпня 2022 року о 11:57

Американський білий метелик  (АБМ) - карантинний шкідник, який  пошкоджує понад 250 видів культур, серед яких найулюбленішими є клен, шовковиця, бузина, волоський горіх, вишня, слива, яблуня та інші плодові культури. 

     На території Волинської області вперше був виявлений в місті Рожище у  вересні 2019 року, де запроваджено  карантинний режим на площі -1022,3 га. 

    У 2020 році були зафіксовані нові вогнища даного шкідника у Луцькому районі на території Боратинської сільської ради, Городищенської сільської ради на площах 1081,13га та  215,7 га, де  запроваджено  карантинні режими.  

       Здатність активно мігрувати на стадії імаго, висока  плодючість американського білого метелика  у  вересні 2021 року спричинила масовий спалах  шкідника на Волині. Так під час обстежень  спеціалістами управління фітосанітарної безпеки АБМ був виявлений у Луцькому, Ковельському та Камінь-Каширському районах. Зокрема карантинний режим запроваджено  у місті Луцьку на площі- 4023,1717 га,  на території Луцької (11561,4934 га), Боратинської територіальних громад (17700 га). У містах Ковель – 4730 га , Камінь-Каширськ-1473 га, селищах Маневичі – 1334,0794 га, Стара Вижівка-1165,2483 га. 

      Станом на 1 січня 2022 року загальна площа карантинного режиму по АБМ  в області  становить  44306,1228 га.

      На сьогодні спостерігається вихід другого покоління карантинного організму. Майже відразу після відродження, гусениці починають живитись і будувати гніздо. Гусениці 1-2 віків утворюють гніздо з декількох листочків, які обплетені павутиною. В кінці 5-го віку гусениць гніздо може досягати розміру 1-1,5 м. Молоді гусениці (1-2 віків) тримаються разом всередині павутинних гнізд. Гусениці 3-4 віків тримаються окремими групами, але все ще в межах одного гнізда, яке на той час значно збільшується і продовжують виділяти павутину. При зрізуванні такого гнізда гусениці знаходяться в павутині і не випадають. На 5 віці гусениці живуть всередині гнізда, але павутину вже не продукують. Після цього гусениці 6-го віку знаходяться в гнізді все рідше, вони переповзають на найближчі листки, а гусениці 7-го віку розповзаються вже по всій кроні дерева і живуть поодиноко. Часто (при спалахах розмноження) гусениць старших віків можна побачити на стовбурах дерев, парканах та стінах будинків. За підрахунками, проведеними під час наукових досліджень, одна гусениця шкідника 6-го віку може знищити за добу в середньому 4,3 см2 листя ясена, а гусениця 7-го віку збільшує цей показник до 8 см2. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо.

     Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання  особами та органами державної  влади .

     Постійно протягом карантинного періоду виконавчий комітет міських (сільських, селищних) рад, землевласники та землекористувачі, суб’єкти господарювання, розміщені на території, де запроваджено карантинний режим,  зобов’язані здійснювати у період вегетації у випадку виявлення американського білого метелика на площі, де запроваджено карантинний режим:

збір та знищення гусениць та кладок яєць;

обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;

очищення дерев від нашарування кори;

знищення рослинних решток;

перекопування пристовбурових кругів у садах, парках та на присадибних ділянках;

масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;

обробки інсектицидами згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні відповідно до Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».   

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux