«Україна повинна якнайшвидше ухвалити закон про трансжири», - Владислава Магалецька
опубліковано 17 листопада 2021 року о 11:13

Україна має активніше впроваджувати європейські політики здорового життя. Насамперед, це стосується використання трансжирів, бо вони можуть викликати серцеві захворювання, ожиріння, діабет, розлад імунної системи. Про це написала Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька у колонці на сайті «Новое время».

В Україні вміст трансжирів у продуктах поки не регулюється законодавчо. Але в українському парламенті вже пройшов перше читання відповідний законопроєкт і його підтримала значна кількість депутатів – 304. Документ встановлює обмеження щодо використання трансжирів, норми з маркування і найголовніше – серйозні штрафи за порушення закону.

«Зволікати з прийняттям цього важливого закону не можна. Україна має дуже швидко реагувати на світові та європейські тренди. Рецепт реформ простий – потрібно вводити європейські норми щодо безпеки та якості продуктів харчування, води, використання хімічних речовин тощо. При цьому не чекати декілька років, а діяти максимально синхронно з європейськими партнерами», - підкреслила Владислава Магалецька.

За оцінками експертів ВООЗ, щороку пів мільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, що розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

У 42 країнах світу, серед яких Австрія, Угорщина, Польща, Німеччина, Нідерланди, Скандинавські країни, вже діють законодавчі обмеження щодо використання трансжирів.

Однією з перших обмеження на трансжири ввела Данія. У 2003 році країна прийняла рішення щодо обов’язкових обмежень промислово вироблених трансжирів, за рік воно набуло чинності. В результаті смертність від серцево-судинних захворювань у Данії суттєво знизилася вже за перші 10 років.

Довідково. З початку року фахівці Держпродспоживслужби зафіксували 159 порушень, пов’язаних з обігом фальсифікованого масла, припинили обіг 568 кг продукту, а вилучили з обігу 15,5 тонн. За результатами лабораторних досліджень, у 48 випадках зразків молочної продукції виявлено жири немолочного походження. Також трансжири використовують у виробництві смажених смаколиків, кондитерських виробах, готових закусках тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux