У постраждалих від спалаху ГКІ у львівському ресторані виявлено сальмонельоз
опубліковано 27 вересня 2019 року о 13:04

Після святкування весілля 14.09.2019 у ресторані «Сінатра» (м. Львові) зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждало восьмеро гостей. Хворих госпіталізовано до інфекційного відділення, де їм встановлено діагноз «Сальмонельоз», в біологічному матеріалі від трьох хворих виділена Salmonella enteritidis.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області 16.09.2019 розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування спалаху та обстеження ресторану з відбором проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

Однак, у запланований час обстеження ресторану працівники Держпродспоживслужби провести не змогли, оскільки заклад не функціонував, а його власник на перевірку не з'явився.

Таке обстеження та позапланова перевірка Держпродспоживслужба провела уже 17-18.09.2019. У ході цих заходів встановлено порушення вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Враховуючи це, було винесено рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів в ресторані, суб’єкту господарювання надано припис та складено протокол про адміністративне порушення.

Як було встановлено, ресторан працює в дні замовлення банкетів. На час обстеження був закритий.

Крім страв, які готувалися в ресторані, на весілля доставлялися страви, які готувалися в іншому закладі - кафе «Канапе» (м. Львів). За результатами позапланової перевірки зазначеного кафе встановлено, що суб’єкт господарювання не зареєстрований як оператор потужності, а також виявлено інші порушення законодавства. Держпродспоживслужба області видала суб’єкту господарювання припис щодо усунення цих порушень.

За результатами лабораторних досліджень, встановлено невідповідність у 2 з 4 проб харчових продуктів (БГКП) та у 4 з 26 змивів відібраних в ресторані «Сінатра» (БГКП, E.coli).

За результатами лабораторних досліджень, встановлено невідповідність у 8 з 25 змивів відібраних в кафе «Канапе» (БГКП, E.coli).

Лабораторні дослідження готових страв, які були відібрані в домашньому осередку, тривають.

Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України.

Держпродспоживслужба про виникнення спалаху поінформовала Головне управління Національної поліції у Львівській області, Прокуратуру Львівської області, Львівську облдержадміністрацію, Головне управління ДСНС України у Львівській області,.

Санітарно-епідеміологічне розслідування триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux