Літо — період великої кількості сезонних овочів, фруктів та ягід. Стиглі кавуни, полуниця, малина, молода капуста, картопля — усе це приваблює споживачів на ринки. Однак важливо пам’ятати: безпечність харчових продуктів — першочергова умова їх споживання.
Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби: «Відповідальне споживання — це вибір на користь здоров’я! Не обирайте продукцію на місцях стихійної торгівлі. Надайте перевагу перевіреним офіційним місцям для покупок. І одним з таким інструментом на офіційних агропродовольчих ринках є акредитовані лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, які щодня здійснюють контроль за безпечністю харчової продукції. Обирайте здоров’я — обирайте безпечні покупки!»
Лабораторне дослідження харчових продуктів перед продажем є обов’язковими — це передбачено Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків, затвердженими наказом Мінагрополітики № 1279. Зокрема, проводяться дослідження харчових продуктів рослинного походження на вміст нітратів та інших шкідливих речовин.
Акредитовані лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи — обов’язкова складова функціонування кожного ринку. Їхня наявність забезпечує проведення експертизи, що є запорукою безпечності харчової продукції, яка потрапляє до споживача.
Це стосується і продукції домашнього виробництва — молока, сиру, сметани, яєць. Перед потраплянням на прилавки така продукція також має проходити дослідження.