У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено засідання круглого столу

опубліковано 13 червня 2025 року о 12:20

Спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області під головуванням першого заступника начальника Ігоря Пирога проведено засідання круглого столу за участю суб’єктів господарювання, фахівців Державної установи «Чернігівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби», а також представників громадських організацій.

Тема заходу: «Порядок реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання. Фітосанітарні заходи щодо дерев’яного пакувального матеріалу. Обстеження посівів кукурудзи, сої, ячменю та гороху відповідно до протоколів фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки. Порядок офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів».

Метою засідання круглого столу є підвищення обізнаності суб’єктів господарювання про фітосанітарні процедури, а також вимоги міжнародного та вітчизняного законодавства при здійсненні експортно-імпортних операцій пов’язаних з об’єктами регулювання.

«Не зважаючи на військовий стан, Україна максимально намагається зберегти свій експортний потенціал, в тому числі і щодо продукції рослинного походження. При експорті рослин та їх продуктів на світовий ринок українські суб’єкти господарювання повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів, Міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів та протоколів. Здійснюючи експортно-імпортні операції, необхідно враховувати існування високого фітосанітарного ризику занесення, акліматизації та поширення карантинних організмів, які здатні за достатньо короткий час завдати значної шкоди рослинництву, а також призвести до великих економічних збитків. Тому кожна країна затверджує Переліки або Списки карантинних організмів, а також на законодавчому рівні застосовує низку заходів, які спрямовані на попередження занесення карантинних організмів, їх виявлення, локалізацію та ліквідацію,» - повідомив Ігор Пирог.

Начальник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко ознайомила присутніх з порядком денним засідання круглого столу.

«Реєстрація осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання – одне із основних завдань центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері карантину рослин. Суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та обігу об’єктів регулювання, виробництва насіннєвого та садивного матеріалу, біологічного контролю з використанням біологічних контрольних організмів, виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, а також зберігання та переробки зерна, зобов’язані зареєструватися в територіальних органах Держпроспоживслужби відповідно до статті 27 Закону України «Про карантин рослин», а також Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27.05.2024 № 1640 «Про затвердження Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, та Фітосанітарних заходів щодо дерев’яного пакувального матеріалу»»-проінформувала учасників Тетяна Олещенко. Також вона наголосила на тому, що відсутність реєстрації особи, є підставою для прийняття державним фітосанітарним інспектором рішення про відмову у проведенні фітосанітарних процедур.

Про основні положення Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання йшлося у доповіді головного спеціаліста відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Олени Ткаченко.

«Тара та пакування можуть бути носіями карантинних організмів. Особливо високий фітосанітарний ризик становить дерев’яний пакувальний матеріал. Тому Секретаріатом Міжнародної конвенції про захист рослин, Продовольчою та сільськогосподарською Організацією Об’єднаних Націй було прийнято Міжнародний стандарт з фітосанітарних заходів №15 «Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі», яким передбачені фітосанітарні заходи, які значно знижують ризик інтродукції і поширення шкідливих організмів з дерев’яним пакувальним матеріалом та включають застосування обробок із використанням визначених кодів маркування, що гарантує легку ідентифікацію знезараженої дерев’яної тари. Крім того, в Україні наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 27.05.2024 № 1640 затверджено Фітосанітарні заходи щодо дерев’яного пакувального матеріалу,»- сказала у своїй доповіді заступник начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Наталія Дмитренко, а також детально розповіла про алгоритм дій суб’єкта господарювання та державного фітосанітарного інспектора при виробництві та маркуванні дерев’яного пакувального матеріалу.

«Дуже привабливим у економічному відношенні є ринок Китаю. Між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю досягнуто домовленостей щодо фітосанітарних вимог при експорті до КНР ячменю, сої, кукурудзи, а також і гороху, що були викладені у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог. Посіви цих культур обстежуються у період вегетації, їх зерно, що призначене для експорту до Китаю, зберігається у складських приміщеннях, які були визнані відповідними вимогам китайської сторони. Перед відправкою зерно підлягає ретельному фітосанітарному контролю та експертизі. А у випадку експорту ячменю, окрім всьго цього, встановлюєтья офіційний статус виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa – карликової сажки, на поле, із якого буде здійснено експорт врожаю до Китаю," – зазначила заступник начальника управління - начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмила Фокіна. Також вона ознайомила присутніх з переліком документів, які необхідно надати до територіального органу Держпродспоживслужби для проведення обстеження посівів ячменю, гороху, кукурудзи та сої, фазами та періодами обстеження, переліком шкідливих організмів на предмет виявлення яких, проводитимуться обстеження, алгоритмом дій державного фітосанітарного інспектора, а також з порядком проведення обстежень місць зберігання зерна, вищезазначених культур, призначених для експорту до Китайської Народної Республіки. Доповідач детально проінформувала про основні положення Порядку офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів та наголосила на особливостях проведення фітосанітарних процедур в умовах воєнного стану.

Про важливість ролі фітосанітарної експертизи у виявленні та ідентифікації регульованих шкідливих організмів йшлося у доповіді директора Державної установи «Чернігівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» Миколи Крупеника.

Підводячи підсумки засідання круглого столу, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Ігор Пирог закликав усіх присутніх до максимального дотримання вимог фітосанітарного законодавства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux