У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено онлайн-нараду на тему «Дотримання вимог законодавства у рамках заходів державного контролю офіційними ветеринарними лікарями»
опубліковано 31 травня 2024 року о 11:56

Під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена за участю спеціалістів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринармої медицини, сектору з питань запобігання та виявлення корупції, керівника Чернігівської філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області відбулася онлайн-нарада щодо дотримання вимог законодавства у рамках заходів державного контролю офіційними ветеринарними лікарями. У режимі відеоконференції до участі долучилися начальники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, начальники районних державних лікарень ветеринарної медицини, офіційні ветеринарні лікарі, директори Чернігівської регіональної, Ніжинської та Новгород-Сіверської державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Під час вступного слова начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен зазначив, що використання цифрових технологій стає частиною нашого життя: відбувається цифровізація систем документообігу, з’являються цифрові платформи, що забезпечують інформаційний обмін та транзакції між великою кількістю користувачів. Так, запроваджена система TRACES NT, що дає змогу пришвидшити процедуру експорту продукції рослинного і тваринного походження. Підняв питання важливості дотримання вимог законодавства у рамках заходів державного контролю, зокрема державними інспекторами ветеринарної медицини, офіційними ветеринарними лікарями, наділеними повноваженнями виписувати ветеринарні документи. Наголосив на недопущенні порушення вимог чинного законодавства та звернув увагу на персональній відповідальності за зловживання своїм службовим становищем.

Керівник Чернігівської філії ДП АІРТ Вікторія Крисько коротко зупинилася на питанні проведення реєстрації, ідентифікації тварин. Нагадала про права та обов’язки юридичних і фізичних осіб, що провадять діяльність із забою та утилізації тварин, а також адміністратора Єдиного державного реєстру тварин. Зауважила, що тварини, які переміщуються, супроводжуються ветеринарними документами, відомостями переміщення та ідентифікаційними документами, а після прибуття тварин на забійні підприємства офіційний ветеринарний лікар повинен дооформити відомості переміщення, ідентифікаційні документи та забезпечити внесення відомостей переміщення у Єдиному державному реєстрі про прибуття тварин до підприємства із забою, даних про забій тварин у межах виробничої потужності за інформацією відповідних реєстраційних та ідентифікаційних документів на тварин.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та кормів Олександр Максименко ознайомив з нормативно-правовою базою, якою має керуватися офіційний ветеринарний лікар, окреслив коло завдань державного ветеринарного інспектора під час здійснення державного контролю свіжого м’яса, а саме: під час здійснення державного контролю свіжого м’яса державний ветеринарний інспектор у межах аудиту постійно діючих процедур, розроблених оператором ринку з метою дотримання гігієнічних вимог, перевіряє також безперервність дотримання оператором ринку його власних процедур у частині практики збирання, транспортування, зберігання, поводження, переробки, використання та знищення побічних продуктів тваринного походження, у тому числі ризикового матеріалу.

Під час аналізу проведеної перевірки роботи офіційних ветеринарних лікарів указав на основні недоліки, зафіксовані під час перевірки. Нагадав про персональну відповідальність за порушення дотримання вимог нормативно-правових актів.

Про вимоги антикорупційного законодавства для офіційних ветеринарних лікарів розповів головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Іван Квачан, зокрема про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності офіційних лікарів. Розкрив суть поняття конфлікту інтересів, види та заходи його врегулювання відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції». Також під час навчання обговорили алгоритм дій у разі виникнення конфлікту інтересів.

Головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи Віктор Кошмак коротко проаналізував основні положення Програми визначення статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії ВРХ. Озвучив результати моніторингу звітів про забитих тварин.

Загалом нарада пройшла конструктивно, учасники озвучили проблемні питання, а також висловили своє професійне бачення їх вирішення та внесли пропозиції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux