7 жовтня фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з поліцією та представниками всеукраїнських ЗМІ промоніторили, як у Херсоні на Центральному ринку та у закладах громадського харчування дотримуються карантинних вимог.
На ринку продавці перебували в масках, приміщення м'ясо-молочного павільйону прибирається за графіком. Але деякі відвідувачі нехтують носінням маски.
Що стосується закладів громадського харчування, то найпоширенішими порушеннями залишаються:
- відсутність засобів індивідуального захисту у персоналу, особливо захисних окулярів, мала кількість або відсутність змінних масок;
- відсутність саме дезінфікуючих, а не миючих засобів для обробки торгових площ;
- працівникам не вимірюють температуру, відсутній контроль за станом здоров’я персоналу;
- кондименти до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) знаходяться не в індивідуальних упаковках;
- страви видаються у багаторазовому посуді в закладах, де відсутня або знаходиться в несправному стані посудомийна машина;
- не ведеться графік вологого прибирання приміщень.
- у багатьох закладах використовують паперове меню.
Карантинні правила стосуються і роботи закладів громадського харчування на виніс. Так, фахівці Держпродспоживслужби замовили доставку піци в одному із закладів. Доставив її не співробітник закладу і не спеціальний кур’єр, а таксист, без захисної маски та рукавичок. Тому найближчим часом фахівці проведуть із співробітниками цього закладу роз'яснювальну роботу.
Щоденно під час заходів фахівці Служби проводять постійну роз’яснювальну роботу з керівниками, працівниками та відвідувачами об’єктів з питань дотримання протиепідемічних заходів щодо попередження захворювання на СOVID-19.
- За результатами нашого візиту можу сказати, що підприємці все більше не дотримуються карантинних обмежень. У деяких закладах складені протоколи за порушення вимог санітарного законодавства. Інші обіцяють виправити вказані недоліки. Ми проводили і будемо продовжувати проводити роз’яснювальну роботу з підприємцями щодо протиепідемічних заходів. - зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.