У Херсоні фахівці Держпродспоживслужби оштрафували стоматологічну клініку за ненадання інформації пацієнту
опубліковано 09 лютого 2021 року о 16:22

9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Хтось боїться візиту до цих лікарів з дитинства, хтось ставиться як до частини турботи про власне здоров’я. Але трапляються випадки, коли візит до стоматолога завершується зверненням до Управління захисту споживачів. 

Так, херсонець скористався послугами приватної стоматологічної клініки – він потребував протезування. Після усіх необхідних процедур та маніпуляцій чоловік лишився незадоволеним. Бо клініка не надала йому жодної інформації про особливості догляду за протезами, про можливі алергічні реакції, про строк гарантії тощо. Тоді пацієнт звернувся до Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. 

З точки зору законодавства, взаємодія між пацієнтом та медичним закладом розглядається як споживач та виконавець послуги. 

Медичний працівник зобов’язаний надати пацієнту в доступній формі інформацію про стан його здоров’я, мету проведення запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, у тому числі наявність ризику для життя і здоров’я. 

Відповідно до п. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів», інформація, доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування. 

Інформація про продукцію може бути розміщена у місцях, де вона реалізується, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв’язку. За результатами проведеної позапланової перевірки медичного закладу, встановлено порушення ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів», а саме: ненадання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації, що забезпечує можливість свідомого і компетентного вибору споживача. 

До медичного закладу застосовані штрафні санкції, а саме: адміністративні відповідно до ст. 1561 КУпАП та адміністративно-господарські санкції передбачені ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» у сумі 3800 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux