У Херсоні Держпродспоживслужба рекомендує запровадити потрійний контроль безпечності продуктів у школах і садках
опубліковано 28 січня 2021 року о 14:34

Досить багато нарікань можна почути з боку батьків і дітей на якість харчування у шкільних і дошкільних навчальних закладах Херсона. Для декого візит до їдалень завершується проблемами зі здоров’ям.

Наявні проблемні питання та алгоритми їх вирішення обговорили 27 січня під час  робочої наради за участю Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва, в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайла Опанащенка, структурних підрозділів, представників управління освіти.

«Ми пропонуємо впровадити декілька етапів контролю якості, які виключать потрапляння неякісних продуктів для харчування дитини в школі чи садочку. Перший – залучення офіційного лікаря державної лікарні ветеринарної медицини до огляду партії харчових продуктів на складі у постачальника, яка йде до харчоблоку навчального закладу. Також на цьому етапі запровадити лабораторний контроль щодо наявності шкідливих речовин в харчових продуктах. Наприклад, нітритів, нітратів, рослинних олій у вершковому маслі, які можуть викликати так званий «ацетон» у дітей», - запропонував Михайло Опанащенко.

Другий етап – постійний контроль впровадження HACCP в харчоблоках навчальних закладів. Це система, що забезпечує контроль якості від прийняття закладом продуктів харчування до приготування їжі, відповідність персоналу та обладнання санітарним вимогам.

Третій етап – контроль страви, що стоїть у дитини на столі.

«Дуже важливо гарантувати, щоб норми фактичних закладок продуктів до кожної одиниці страви не відрізнялись від запланованих. А саме: скільки передбачено нормативами м’яса, яєць, масла – стільки ж має бути і в тарілках. Щодня у 5-10% їдалень шкіл і садочків будуть відбиратись зразки та лабораторно перевірятись на кількість та якість продуктів, що входять до складу страв. Це дасть можливість щоденного контролю того, що відбувається в їдальнях. Крім того, будуть брати аналіз води, яку вживають діти. Оскільки це, як правило, вода з-під крану.

Дуже важливе сприяння мера Ігоря Колихаєва. Він надає можливість нам, Держпродспоживслужбі, постійно контролювати якість та безпечність продуктів, якими годують наших дітей», - зазначив Михайло Опанащенко.

Питання забезпечення дітей у шкільних і дошкільних закладах освіти якісним харчуванням перебуває на постійному контролі Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької.

Херсонський міський голова зазначив, що бере питання харчування дітей у дитячих садках і школах під особистий контроль. І доручив управлінню освіти спільно з представниками Держпродспоживслужби напрацювати алгоритми практичної реалізації наданих пропозицій вже найближчим часом.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux