У Дніпропетровській області збільшується кількість випадків захворюваності на коронавірус
опубліковано 27 вересня 2022 року о 16:08

У Дніпропетровській області, як і по всій Україні, зросла кількість нових випадків захворюваності на COVID-19.

     Так щодня по області фіксується понад 400 нових випадків коронавірусної хвороби. За даними МОЗ України на території Дніпропетровської області за минулий тиждень зареєстровано 2492 нові випадки COVID-19 (у той час, як позаминулого тижня було зафіксовано 1653 випадки).

     По Україні за минулий тиждень було зафіксовано більше ніж 36 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Через підвищення захворюваності на COVID-19 ряд областей повертає масковий режим. Носіння масок стає обов’язковим у громадських місцях.

     Нагадуємо, що залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому та, на території Дніпропетровської області встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, крім періоду воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

     Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 № 928 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 338 і Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236» в Україні карантин у зв’язку з коронавірусною хворобою COVID-19 подовжено до 31 грудня 2022 року.

     Згідно з пунктом 2 у редакції постанов Кабінету Міністрів України № 104 від 17.02.2021, № 372 від 26.03.2022 на період воєнного стану:

  • фізичним особам і суб’єктам господарювання рекомендувати дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19;
  • фізичним особам рекомендувати забезпечити отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • закладам охорони здоров’я забезпечити готовність до реагування на спалахи COVID-19 в умовах воєнного стану

     Заходи профілактики для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 залишаються такими:

  • використання засобів індивідуального захисту – масок; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції – не менше 1.5 метра; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей;
  • дотримання гігієни рук – ретельне миття та бажане використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок рота та носу, тому що це вхідні ворота для інфекції.

     Громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань, не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який призначить необхідне обстеження та лікування.

     Вакцинація може полегшити перебіг хвороби, захистити від ризиків госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. За даними департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА щодня по області проводиться більше ніж 3 тис. щеплень, вакцини достатньо, а її запаси постійно поповнюються.

     Відтепер зі згоди батьків можна щепити дитину від 5 років. Вакцинують дітей препаратом Comirnaty під наглядом батьків. Підліток старше 14 років може прийти у пункт щеплення самостійно. Бустерну дозу можуть зробити всі люди, старші 18 років. Також в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби усім людям віком від 60 років, а також людям віком 18-59 років зі супутніми хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

     На сьогодні на Дніпропетровщині працює 21 центр масової вакцинації, 199 пунктів щеплення та 60 мобільних бригад, у наявності яких понад 307 тисяч доз вакцин. На вибір доступні препарати Comirnaty від Pfizer/BioNTech, CoronaVac та Janssen від Johnson & Johnson. Щепитися можна безкоштовно.

     Загалом в області зробили понад 3 млн щеплень від COVID-19. Першу бустерну дозу отримали більше ніж 238 тис. жителів, другу – близько 2,9 тис. людей.

     Держпродспоживслужба вкотре наголошує, що виконання елементарних правил протиепідемічної безпеки ‒ дотримання дистанції, правил особистої гігієни, використання засобів індивідуального захисту ‒ допоможуть знизити ризики інфікування, а щеплення – полегшити перебіг хвороби. Бережіть себе та рідних!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux