Учасники обговорили заходи запобігання ризиків у системі громадського здоров’я в закладах освіти Києва та першочергові кроки для створення у закладах освіти безпечних умов навчально-виховного процесу в умовах воєнного стану.
Говорили про необхідність укриттів, їх оснащення, стан організації харчування, питного режиму, медичного забезпечення тощо. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби м.Києва розповіли учасникам, як організувати усі перелічені умови у відповідності до нормативно-правових актів у сферах санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів.
Зокрема, про сучасні аспекти організації харчування, запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, забезпечення системи простежуваності при постачанні продуктів харчування в закладах освіти м. Києва.
Також говорили про дотримання вимог законодавства щодо медичного обслуговування дітей в закладах освіти, організацію та проведення обовʼязкових профілактичних медичних оглядів працівників закладів освіти.
Нагадаємо, безпечні умови навчання, виховання, харчування дітей у закладах освіти усіх форм власності повинні відповідати вимогам законодавства:
Санітарні регламенти для закладів загальної середньої освіти та для дошкільних навчальних закладів усіх форм власності визначають санітарно-епідеміологічні вимоги, виконання яких дозволяє створити нешкідливі умови розвитку, виховання, навчання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я дітей, медичне забезпечення дітей, організацію питного режиму, організацію харчування тощо.
Постанова КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» визначає принципи планування та механізм організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, а саме:
організацію харчування, режим харчування, визначення відповідальної особи за харчуванням, складання примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню відповідно до технологічної документації, здійснення закупівель харчових продуктів, прийом та бракераж харчових продуктів та/або готових страв та заповнення відповідних бракеражних журналів, здійснення внутрішнього контролю за організацією харчування, спосіб організації харчування, форму організації харчування (монопрофільне меню, мультипрофільне меню), врахування дієтичних потреб дітей, створення бракеражних комісій, наявність супровідних документів про безпечність та якість харчових продуктів, реалізацію готових страв, добові проби, створення умов для реалізації готових страв та дотримання особистої гігієни дітьми та працівниками, заборону реалізації заборонених страв тощо.
У закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти повинен бути організований питний режим. Заклади освіти обладнуються питними фонтанчиками відповідно до вимог. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку один на 100 учнів. Вода в них має відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків, кожна дитина, за потреби, повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води, також повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником. При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.
Важливе питання і медичне обслуговування дітей. Адже, заклади освіти повинні бути укомплектовані кваліфікованими кадрами середніх медичних працівників. У випадку відсутності у закладі освіти медичного працівника, засновник укладає договір із закладом охорони здоров’я або фізичними особами-підприємцями, які провадять господарську діяльність з медичної практики (сестринська справа, педіатрія, сімейна медицина) про медичне обслуговування дітей. У разі виникнення в закладі освіти інфекційних захворювань, а також отруєнь, керівник закладу повинен негайно повідомити територіальний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Також торкнулись і питань відповідальності за порушення вимог санітарного законодавства. Засновник (засновники) та керівник закладу освіти є відповідальними за дотримання вимог Санітарних регламентів. Щоденний контроль за дотримання регламентів здійснюють керівник та медичний працівник закладу освіти (за його відсутності – особа (особи), яка визначена наказом керівника закладу освіти).
Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.
У нараді, крім фахівців ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві, взяли участь представники ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ», ГУ ДСНС України в м. Києві.