27 лютого у Чернігові відбувся семінар для чернігівських підприємців щодо взаємодії суб’єктів господарювання з органами ринкового нагляду та необхідність дотримання вимог законодавства України про ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції.
Керівник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, звертаючись до учасників навчання (а їх в актовій залі Управління захисту споживачів зібралось понад півсотні), пояснив причину зібрання необхідністю ознайомити представників малого і середнього бізнесу з новаціями Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», які почнуть діяти вже з 26 березня 2020.
За його словами, найперше зміни покликані зменшити тиск на бізнес з боку органів ринкового нагляду та водночас у законодавстві прописані більш жорсткі вимоги до продукції, що вводиться в обіг у торговельній мережі, а відтак – і до її розповсюджувачів.
Під час зустрічі було наголошено на необхідності співпраці підприємницького загалу зі спеціалістами Держпродспоживслужби та акцентували увагу підприємців на плануванні діяльності щодо здійснення ринкового нагляду та порядку проведення перевірок характеристик продукції, а також розповіли про розробку проектів секторальних планів, їх затвердження та оприлюднення і більш докладно пояснили характер змін до законодавства України, зокрема стосовно місць і термінів проведення планових та позапланових перевірок та їх можливих наслідків.
Також чернігівським підприємцям розповіли про визначені технічними регламентами вимоги щодо нехарчової продукції та її обіг на ринку України.
Крім того, присутніх ознайомили з визначенням таких понять, як технічні регламенти, оцінка, декларація і знак відповідності. Фахівець також більш докладно зупинилась на технічних регламентах безпечності іграшок, мийних засобах, радіообладнанні та розповіла про спільні вимоги щодо маркування продукції. Окремо учасникам розповіли про нововведення щодо санкцій, які можуть бути застосовані до суб’єктів господарювання, що порушуватимуть вимоги Закону «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».
Загалом семінар пройшов у формі діалогу, підприємці також отримали від фахівців Держпродспоживслужби кваліфіковані відповіді на свої численні запитання.