Три випадки африканської чуми свиней зафіксовані на Кіровоградщині
опубліковано 19 серпня 2024 року о 16:02

Частину територій сіл Коробчине, Рубаний Міст Новоукраїнського району та села Іванківці Кропивницького району оголосили епізоотичними вогнищами неблагополучних пунктів з африканської чуми свиней. Всі випадки зафіксовані в особистих підсобних господарствах.

Так, у с. Коробчине встановлено, що свині почали хворіти з 12 серпня з проявом клінічних ознак: погіршення апетиту, загальне пригнічення, діарея, температура тіла 40,6-41,1°С. Згодом одна тварина загинула, всього в господарстві утримувалось 4 голови свиней.

У с. Рубаний Міст було зафіксоване захворювання свині з клінічними ознаками: температура тіла 40,8°С, загальне пригнічення, відмова від корму. Всього в господарстві утримувалося 3 голови свиней.

Також 19 серпня до Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області надійшло повідомлення про погіршення стану здоров’я свиней в особистому підсобному господарстві в с. Іванківці. Зі слів власниці, тварини почали хворіти 16 серпня. Серед клінічних ознак були: загальне пригнічення, сильна спрага, погіршення апетиту. Тваринам надавалася лікувальна допомога. 18 серпня у них на шкірі з’явилися крапкові крововиливи на вухах та в області підгрудка, підвищилась температура тіла до 40,5°С. Всього в господарстві утримувалося 4 голови.

Спеціалісти Новоукраїнського та Кропивницького районних управлінь Держпродспоживслужби області та ветеринарних лікарень здійснили виїзди на місця захворювання та загибелі тварин для проведення епізоотичних розслідувань з відбором патологічного (біологічного) матеріалів. При дослідженні відібраних проб в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби встановлені діагнози африканська чума свиней.

У кожному епізоотичному вогнищі наразі проводяться заходи, направлені на локалізацію та недопущення поширення інфекції.

Відповідно до рішень місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоукраїнській РДА визначені зони захисту радіусом 3 км (села Коробчине та Рубаний Міст Новомиргородського територіальної громади Новоукраїнського району Кіровоградської області). Встановлена зона спостереження (нагляду) радіусом 7 км, до якої віднесли села: Миколаївка, Щербатівка, Бирзулове, Лікареве, Троянове, Андріївка Новомиргородської територіальної громади Новоукраїнського району та частина міста Новомиргорода: вулиці Софіївська, Матросова, Нижньовигінна, Чорногорська, Чорновола, Пацаєва та провул. Пацаєва, гідрологічний заказник річки Велика Вись. Також віднесено до зони нагляду територію Черкаської області (села Маслове, Нечаєво, Ярославка).

Відповідно до рішення місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА визначено зону захисту радіусом 5 км, до якої віднесено села Іванківці та Веселівка Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області. Визначена зона спостереження (нагляду) радіусом 10 км, до якої віднесено селище Кудашеве, села Вершаці, Стицівка, Гненне, Тарасо-Григорівка Чигиринської міської ради Черкаської області, села Сніжкове, Федірки, Арсенівка, Глинськ, Ганнівка, Іванівка Великоандрусівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, село Ружичеве Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, села Юхимове, Макариха, Заломи, Плоске, Новопокровка, Калинівка, Дмитрівка, Веселий Кут Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області.

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів’я в зонах захисту та спостереження. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило.

Вкотре звертаємо увагу власників свинопоголів`я на необхідність дотримання біобезпеки та «закритого режиму» свиногосподарства. Профілактичні щеплення чи лікування АЧС відсутні! Тож хвороба призводить до 100% смертності свинопоголів’я та значних економічних збитків для власників тварин. Водночас вірус АЧС не передається людині.

Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux