Тернопільщина: спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби провели роз’яснювальну роботу щодо вимог ЄС
опубліковано 09 вересня 2024 року о 12:46

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання вимог Європейського Союзу до переміщення рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання під час міжнародних подорожей. Часто українці, які подорожують закордон, стикаються з ситуаціями, коли на кордоні у них вилучають фрукти, овочі чи інші рослини, які вони перевозять у ручній поклажі без фітосанітарних сертифікатів. При подорожах до Євросоюзу і перевезенні рослинної продукції необхідно пройти фітосанітарний контроль і оформити відповідний сертифікат. Рослини, що не пройшли цей контроль і не супроводжуються фітосанітарним сертифікатом, не допускаються до ввезення на територію ЄС, а підлягають поверненню або знищенню.

Під час візитів на залізничний та автобусний вокзали спеціалісти Держпродспоживслужби розповіли про ризики проникнення шкідливих організмів на територію Євросоюзу. Разом із рослинами та рослинними продуктами можуть переноситися небезпечні шкідники та хвороби на значні відстані.

Суб’єктів господарювання, чия діяльність пов’язана з перевезенням рослин та рослинної продукції до країн Європейського Союзу, а також громадян, які подорожують до ЄС, було ознайомлено з вимогами Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2019/2072 від 28 листопада 2019 року, що встановлює єдині умови для імплементації Регламенту (ЄС) 2016/2031 Європейського Парламенту та Ради щодо захисних заходів проти шкідливих організмів рослин, а також із Регламентом Комісії (ЄС) 2018/2019 із внесеними змінами.

Основна мета інформаційно-роз'яснювальної роботи полягає у висвітленні негативних наслідків проникнення шкідників та хвороб на територію Євросоюзу. Шкідливі організми, потрапляючи в нові сприятливі для їх розвитку умови, можуть завдати великої шкоди сільському господарству та довкіллю, а також призвести до значних економічних збитків.

У публічних місцях, де бувають люди, що подорожують закордон, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки розмістили інформаційні листівки з нагадуванням про вимоги Євросоюзу до переміщення рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання під час міжнародних подорожей і про необхідність оформлення фітосанітарних сертифікатів.

Нагадуємо, з вимогами Регламенту можна ознайомитися за посиланням.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux