Тернопільщина: про роботу сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами в І півріччі 2023 року
опубліковано 19 липня 2023 року о 17:25

До Головного управління за 1 півріччя надійшло 10 скарг щодо порушення вимог антитютюнового законодавства суб’єктами господарювання в закладах ресторанного господарства.

Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) встановлено наступні порушення:

  • в 6 суб’єктів господарювання відсутня наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!";
  • в 5 суб’єктів господарювання відбувається куріння кальянів в приміщенні закладу;
  • в 4 суб’єктів господарювання встановлено реалізацію тютюнових виробів (тютюн для кальяну) в наборі з послугою приготування кальяну, крім того встановлено, тютюн для кальяну поширюються (надається) безоплатно. Така реалізація тютюнових виробів, а саме тютюну до кальяну в наборі з послугою приготування кальяну та його безоплатна роздача є, дією, результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання до вживання тютюнових виробів;
  • також встановлено, що в одному із закладів ресторанного господарства, QR-код який розміщений на всіх столиках в приміщенні закладу являється посиланням на онлайн меню ресторану, а саме: в розділі «ТЮТЮН» розміщена інформація про тютюнові вироби які реалізуються в закладі (Sobranie, Camel, Winston, LD, Monte Karlo - із інформацією про вміст нікотину в тютюнових виробах). Розміщення інформації про тютюнові вироби в меню закладу, покликано привернути увагу, метою чого є опосередкована реклама, ймовірним та бажаним результатом якої є опосередковане стимулювання продажу тютюнових виробів з наявного асортименту, представленого до продажу.

Протягом 1 півріччя 2023 року за порушення вимог антитютюнового законодавства винесено 10 Постанов про накладення про накладення стягнень, передбачених статтею 20 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення" на суму 155,00 тис. грн. Сплачено в добровільному порядку до державного бюджету – 7, на суму 94,00 тис. грн. 

Також, за І півріччя 2023 року сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області (далі – Сектор) досліджено 400 рекламоносіїв, з них виявлено 25 порушень (заведено справ) з ознаками порушень законодавства про рекламу, За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу прийнято 15 рішення про накладення штрафу на суму 48,760 тис. грн. а також прийнято 3 рішення про визнання реклами недобросовісною та зупинено її розповсюдження.

Типовими порушеннями, які встановлені в ході здійснення контролю, є наступні:

  • зовнішня, внутрішня та в мережі Інтернет реклама алкогольних напоїв;
  • реклама яка заохочує до вживання алкогольних напоїв;
  • відсутність дати початку та закінчення знижки цін на продукцію;
  • відсутність в рекламі про проведення конкурсів, лотерей, розіграшів призів, заходів рекламного характеру тощо інформації про строки та місце проведення цих заходів, посилання на інформаційне джерело, з якого можна дізнатися про умови та місце проведення цих заходів.
  • недобросовісна реклама, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження;
  • дискримінаційна реклама за ознакою статі.

Крім того, фахівцями Управління проведено онлайн навчання з питань захисту прав споживачів, в тому числі основні вимоги антитютюнового законодавства для посадових осіб органів місцевого самоврядування, об’єднання громадян та суб’єктів господарювання Тернопільщини.

З метою підвищення рівня освіти та поінформованості споживачів щодо споживчих прав і механізмів їх захисту спеціалістами Управління проведено ряд заходів для підростаючого покоління, а саме: учнів загальноосвітніх закладів №6, №9, №12, та №14 м. Тернополя, а також, така інформаційна робота проведена із студентами Тернопільського фахового коледжу харчових технологій і торгівлі. Під час зустрічі із студентам та школярами роз’яснено основні вимоги Закону № 2899-IV в тому числі, обмеження та заборони куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у визначених законодавством місцях.

Також, спеціалістами Управління проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи для працівників та суб’єктів господарювання Байковецької територіальної громади, Великогаївської територіальної громади, Вишнівецької територіальної громади та Шумської територіальної громади щодо вимог антитютюнового законодавства щодо обмеження реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання. Також, учасникам були надані примірники наочної інформація про заборону тютюнопаління для розміщення у місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено.

За участю представників Консультаційних центрів з питань захисту прав споживачів районних управлінь Головного управління надіслано у 48 територіальних громад, 35 закладів ресторанного господарства, 12 мереж магазинів інформаційні матеріали щодо дотримання вимог ст.13 Закону № 2899-IV та надано макети із наочною інформацією про заборону тютюнопаління в передбачених законодавством місцях. Крім того, така інформація була опублікована в районній газеті «Голос народу» №23 (8936) від 07.06.2023р. та на сайті Кременецької районної військової адміністрації у рубриці «Держпродспоживслужба інформує».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux