Тернопільщина: підсумки роботи щодо контролю за дотриманням вимог антитютюнового законодавства в 2023 році
опубліковано 19 січня 2024 року о 11:23

До Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за 2023р. надійшло 16 скарг щодо порушення вимог Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» № 2899-IV (далі – Закон № 2899-IV) суб’єктами господарювання в закладах ресторанного господарства та 1 скарга щодо порушення суб’єктами господарювання вимог антитютюнового законодавства під час реалізації електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) встановлено наступні порушення:

  • у 8 суб’єктів господарювання відсутня наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!";
  • у 6 суб’єктів господарювання відбувається куріння кальянів в приміщенні закладу;
  • у 5 суб’єктів господарювання встановлено реалізацію тютюнових виробів (тютюн для кальяну) в наборі з послугою приготування кальяну, крім того встановлено, тютюн для кальяну поширюються (надається) безоплатно. Така реалізація тютюнових виробів, а саме тютюну до кальяну в наборі з послугою приготування кальяну та його безоплатна роздача є, дією, результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання до вживання тютюнових виробів;
  • в закладі ресторанного господарства розміщено на елементах обладнання (на 2 барних стійках) відмінних від кольору торговельного обладнання два прозорі бокси з кольоровою фоновою вставкою які підсвічується, в які вміщено дві пачки сигарет з фільтром без зазначення цін на такі тютюнові вироби.

Таке розміщення тютюнових виробів опосередковано має на меті стимулювати продаж тютюнових виробів, вміщених в такі прозорі бокси, що має елемент додаткового освітлення, яке привертає увагу невизначеного кола осіб до такого тютюнового виробу, результатом чого є формування обізнаності споживачів до виокремлених тютюнових виробів.

 Також, в приміщенні закладу ресторанного господарства виявлено два рекламоносії з метою реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів у вигляді знаку для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, який розміщений на кольоровій фоновій вставці та підсвічується.

За виявлені порушення вимог антитютюнового законодавства винесено 17 Постанов про накладення про накладення стягнень, передбачених статтею 20 Закону № 2899-IV на суму 372,00 тис. грн. Сплачено в добровільному порядку до державного бюджету – 8, на суму 95 тис. грн.

З метою підвищення рівня освіти та поінформованості споживачів щодо споживчих прав і механізмів їх захисту спеціалістами Управління проведено ряд заходів для підростаючого покоління, а саме: учнів загальноосвітніх закладів м. Тернополя, а також, така інформаційна робота проведена із студентами Тернопільського фахового коледжу харчових технологій і торгівлі. Під час зустрічі із студентам та школярами роз’яснено основні вимоги Закону № 2899-IV в тому числі, обмеження та заборони куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у визначених законодавством місцях.

Крім того, спеціалістами Управління проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи для працівників та суб’єктів господарювання Байковецької, Великогаївської, Вишнівецької, Шумської, Лановецької, Манастариської, Бережанської, Зборівської, Товстенської територіальних громад щодо вимог антитютюнового законодавства щодо обмеження реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання. Учасникам були надані примірники наочної інформація про заборону тютюнопаління для розміщення у місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено.

За участю представників Консультаційних центрів з питань захисту прав споживачів районних управлінь Головного управління надіслано у 48 територіальних громад, 35 закладів ресторанного господарства, 13 мереж магазинів інформаційні матеріали щодо дотримання вимог ст. 13 Закону № 2899-IV та надано макети із наочною інформацією про заборону тютюнопаління в передбачених законодавством місцях.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux