Для забезпечення належного рівня захисту здоров’я дітей від шкідливого впливу факторів середовища життєдіяльності, що може створювати загрозу їх життю та здоров’ю, і здоров’ю майбутніх поколінь спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та Тернопільської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, відповідно до Плану проведення лабораторних випробувань, вимірювань та експертизи під час здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на території Чортківського району здійснюють моніторингові дослідження стану середовища та об’єктів довкілля в дитячих навчальних закладах, закладах оздоровлення та відпочинку дітей.
Під час моніторингових візитів проводиться відбір проб води питної на мікробіологічні, фізико-хімічні та органолептичні показники, відбираються змиви з обладнання на якість дезінфекції, готові страви на калорійність та якість термічної обробки, здійснюється контроль показників мікроклімату та освітленості.
З початку року відібрано 30 проб води питної, взято 180 змивів з обладнання, досліджено 5 проб готових страв на калорійність та 7 – на якість термічної обробки, проведено 30 вимірювань рівня освітленості та 32 параметрів мікроклімату.
За бактеріологічними показниками - у змивах на харчоблоках не допускається виявлення БГКП (бактерій групи кишкових паличок), сальмонел та стафілококів.
Метеорологічні фактори (температура повітря, відносна вологість) повинні відповідати Санітарним регламентам для закладів освіти, природне освітлення повинно бути рівномірним та не створювати блиску.
Вода питна повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400.
Узагальнені результати моніторингових досліджень та рекомендації, у разі виявлення відхилень, направляються головам територіальних громад, до відділів освіти для відповідного реагування та вжиття заходів.