Тернопільщина: харчування ліцеїстів під постійним контролем спеціалістів Держпродспоживслужби
опубліковано 14 лютого 2025 року о 11:57

Організація харчування дітей у закладах освіти перебуває під постійним контролем спеціалістів Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Забезпечення безпечного та здорового освітнього середовища, раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність і якість харчових продуктів є ключовими умовами для нормального росту і розвитку дітей.

З метою контролю за дотриманням механізмів організації харчування спеціалісти районного управління здійснили моніторинговий візит до Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Ліцей забезпечує здобуття учнями повної загальної середньої освіти та їхню допрофесійну військову підготовку. Випускники отримують атестат про повну загальну середню освіту державного зразка та направлення командування ліцею для подальшого навчання у вищих навчальних закладах Збройних Сил України та інших військових формувань. До ліцею приймаються юнаки та дівчата, які за станом здоров'я можуть навчатися у закладі та мають бажання стати офіцерами Збройних Сил та інших військових формувань України.

Харчування ліцеїстів здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної фіскальної служби, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту».

У ліцеї застосовується технологічна модель організації харчування «базова кухня». Вона передбачає, що процес приготування та видача готових страв здійснюються безпосередньо закладом освіти силами його штатних працівників. Для учнів, які перебувають у закладі цілодобово, організовано чотириразове харчування, включаючи триразове споживання гарячої їжі у навчальні, вихідні та святкові дні. Приготування страв відбувається з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Під час ознайомлення з процесом організації харчування спеціалісти провели роз’яснювальну роботу щодо формування навичок здорового харчування. Керівникам та працівникам кухні надано рекомендації щодо:

  • порядку закупівель харчових продуктів;

  • складання примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу;

  • прийому та бракеражу харчових продуктів і готових страв;

  • ведення документації з організації харчування;

  • виконання норм харчування;

  • дотримання умов зберігання швидкопсувних харчових продуктів.

Контроль за якістю харчування у ліцеї триває, адже здорове та збалансоване харчування є запорукою гарного самопочуття і фізичного розвитку ліцеїстів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux