Тернопільщина: фахівці Держпродспоживслужби проводять заходи до Міжнародного дня рослин
опубліковано 10 травня 2023 року о 11:23

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проводять роз'яснювальну роботу щодо проблеми збереження здоров’я рослин. Здоров’я рослин є дуже важливим у нашому житті. Адже охорона здоров’я рослин є невід’ємною складовою ліквідації голоду, зниження рівня бідності, охорони навколишнього природного середовища та економічного розвитку. Тому Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. 

Сьогодні 10.05.2023 року у Кременецькому лісотехнічному фаховому коледжі відбувся семінар на тему «12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин». Семінар організовано Головним управілнням Держпродспоживслужби в Тернопільській області за участю державних фітосанітарних інспекторів Управління фітосанітарної безпеки та спеціалістів Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія». Участь у семінарі взяли викладачі та студенти Кременецького лісотехнічного фахового коледжу.

Державні фітосанітарні інспектори у своєму виступі звернули увагу на проблему збереження здоров’я рослин. Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками. На рослини нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі, а також нематоди. У сучасному світі здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Міжнародні подорожі і торгівля за останні роки збільшилася в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Крім того шкідники і самі поширюються на інші території у пошуках свого харчування. Яскравим прикладом цього була поява на європейському континенті - фітофторозу картоплі, виноградної філоксери, колорадського жука.

На семінарі спеціалісти Управління та Лабораторії також ознайомили учасників семінару про небезпечні шкідливі організми сільськогосподарських культур, лісових насаджень, багаторічних насаджень (садів). Особливу увагу звертали на регульовані шкідливі організми лісу, такі як азіатський та китайський вусачі, вузькозлатка ясенева смарагдова, вузькозлатка березова бронзова, східно-американський похідний шовкопряд та інші. Розказували про їх небезпеку у разі поширення, шкодочинність, методи боротьби. Також було роздано буклети, листівки.

Отже, ми повинні пам'ятати про важливість здоров’я рослин.

Гаслом до цього року здоров’я рослин є - «Здоров’я рослин для збереження довкілля».

на малюнку - учасники заходу на малюнку - учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux