Тернопільщина: фахівці Держпродспоживслужби області беруть участь у комісійних обстеженнях закладів соціального захисту
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 17:12

Представник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області відповідно до наказу Департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації прийняв участь в складі робочої групи у комісійних обстеженнях cтаціонарних установ та закладів стаціонарного догляду центрів надання соціальних послуг населенню з питань готовності до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

На території області зареєстровано 6 психоневрологічних інтернатів, 1 дитячий будинок-інтернат, 1 геріатричний центр, 18 центрів надання соціальних послуг та інші заклади денного перебування центрів надання соціальних послуг.

Протягом серпня-жовтня 2023 р. обстежено 6 психоневрологічних інтернатів, 1 дитячий будинок-інтернат, 1 геріатричний центр, 17 центрів надання соціальних послуг та 7 установ денного догляду. У ході проведення моніторингу акцентувалася увагу на матеріально-технічному забезпеченні закладу, дотриманні температурного режиму в приміщеннях, на стані водопровідних та каналізаційних систем, організації харчування, медичному забезпеченні та здійсненні заходів щодо ефективної профілактики інфекційних захворювань і харчових отруєнь серед вихованців та підопічних.

Протягом останніх років, з врахуванням пропозицій, рекомендацій, що надавалися Держпродспоживслужбою, в багатьох стаціонарних установах покращено умови утримання підопічних, зокрема замінено твердий (ліжка, приліжкові тумби, шафи) та м’який інвентар (комплекти постільної білизни, рушники), облаштовано укриття, приведено у відповідність документацію, зокрема з організації харчування, ведення обліку дезинфікуючих засобів та інше.

Разом з тим, в окремих закладах виявлені недоліки, а саме: відсутній графік генеральних прибирань та санітарних днів; санвузли, ванні кімнати не облаштовані згідно вимог (вузький прохід, що обмежує транспортування підопічних на кріслі – каталці, наявні пороги, відсутній душ для хворих, які мають обмежені можливості до самообслуги); не проводиться своєчасна зміна постільної білизни (графік відсутній); не проводиться облік поступлення, використання та застосування деззасобів; не своєчасно або не правильно ведуться журнали бракеражу сировини та готової продукції. За результатами роботи комісії з приводу виявлених недоліків керівникам закладів надано пропозиції щодо їх усунення.

Спеціалістом Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області наголошувалось, що для збереження і зміцнення здоров’я підопічних, які знаходяться на цілодобовому перебуванні, важливо у закладі дотримуватись вимог чинного санітарного законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux