Суб’єктам господарювання та громадянам Прикарпаття роз’яснили вимоги до ввезення рослин та рослинних продуктів до ЄС
опубліковано 09 вересня 2024 року о 14:34

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели інформаційну кампанію щодо дотримання суб’єктами господарювання та громадянами вимог європейських регламентів щодо виконання захисних заходів та недопущення проникнення шкідників і хвороб рослин на територію Європейського Союзу.

Мова йде про Імплементаційний регламент Комісії (ЄС) 2019/2072 від 28.11.2019 про встановлення єдиних умов для імплементації Регламенту (ЄС) 2016/2031 Європейського Парламенту та Ради щодо захисних заходів проти шкідливих організмів рослин та скасування Регламенту Комісії (ЄС) № 690/2008 та внесення змін до Імплементаційного регламенту Комісії (ЄС) 2018/2019.

Документом визначено переліки рослин, рослинних продуктів та інших об'єктів, а також відповідних третіх країн походження або відправлення, для яких потрібні фітосанітарні сертифікати.

Регламентом не передбачені окремі вимоги до оформлення фітосанітарних сертифікатів у випадку ввезення рослин та рослинних продуктів у ручній поклажі громадян. Тому, якщо громадяни в своєму багажі мають навіть декілька кілограмів свіжих фруктів, овочів та інших рослин, вони повинні мати з собою фітосанітарний сертифікат для безперешкодного перетину кордону з ЄС.

У супроводі фітосанітарного сертифікату мають перевозитись більшість відомих та поширених плодів овочів, фруктів, ягід та інших рослин чи рослинних продуктів. Лише ввезення деяких плодів можливе без оформлення фітосанітарних сертифікатів. Так, відповідно до частини С Додатку XI до Регламенту не потрібен фітосанітарний сертифікат для ввезення на територію ЄС плодів ананасів (свіжі або сушені), кокосових горіхів (свіжі або сушені, очищені або неочищені від шкірки), дуріанів, бананів (свіжі або сушені) та фініків (свіжі або сушені).

З представниками суб’єктів господарювання та громадянами проведено індивідуальні та групові зустрічі, на яких роз’яснено вимоги до ввезення рослинної продукції на територію ЄС. Проведено розповсюдження листівок «Не допустіть проникнення шкідників і хвороб рослин на територію Європейського Союзу» на митних постах, автовокзалах, залізничних вокзалах, візових центрах.

Відповідна інформація розміщена на сайті Головного управління та в соціальних мережах, також повідомлення надіслано 62 територіальним громадам Івано-Франківської області для інформування громадян.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux