Безпечність харчових продуктів безпосередньо залежить від їх складу і Держпродспоживслужба спільно з ВООЗ продовжує плідну роботу із забезпечення європейських стандартів в галузі виробництва, зокрема щодо місії моніторингу трансжирних кислот у харчових продуктах.
В рамках технічної підтримки ВООЗ цього тижня експерти ВООЗ проводять практичне навчання для лабораторних фахівців регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби щодо аналізу трансжирних кислот у готових до вживання харчових продуктах, використовуючи Спрощений протокол ВООЗ.
В рамках проведення навчання першочерговим етапом є вимірювання вмісту трансжирних кислот (ТЖК) фахівцями та співробітниками лабораторій у відібраних кондитерських та хлібобулочних виробах. Далі експерти встановлять індивідуальні завдання для лабораторій і виберуть продукти для референтного тестування в Інституті громадського здоров’я Університету Португалія, який також є Колаборативним центром ВООЗ із вивчення поведінкових і соціальних детермінант неінфекційних захворювань.
Нагадуємо, що у 2020 році Україна приєдналася до ініціативи ВООЗ REPLACE, обмеживши ТЖК у харчових продуктах до 2 г ТЖК на 100 г жиру, що відповідає аналогічним нормам для усіх країн ЄС. Починаючи з 3-го жовтня 2023 року наказ Міністерства охорони здоров’я № 1613 набуває чинності, відповідно до якого вступають в дію обмеження.