Спеціалісти Держпродспоживслужби Чернігівщини взяли участь у роботі регіонального семінару агровиробників "Прибуткова мікробіологія"
опубліковано 13 березня 2020 року о 11:58

12 березня 2020 року на базі Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН відбувся науково-практичний семінар для керівників та спеціалістів сільськогосподарських підприємств на тему «Прибуткова мікробіологія».

Захід проходив у форматі трьох круглих столів, за участю заступника Голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Савченка, а також начальника Головного управління Держпроспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена та спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки.

На першому круглому столі «Ефективні біологічні рішення для поліпшення живлення сільськогосподарських культур» обговорювались питання біологічних принципів оптимізації живлення рослин, біологічних засобів підвищення ефективності азотфіксації при вирощуванні сої, роль фосфатмобілізівних бактерій у фосфорному живленні рослин та ефективність комплексної бактеризації насіння гречки біопрепаратами. Ділились практичним досвідом застосування біопрепаратів.

На другому круглому столі «Біологічні методи захисту сільськогосподарських культур від хвороб та шкідників» акцентувалась увага на використанні біофунгіциду «Хетоміку», як засобу захисту рослин від збудників кореневих хвороб, «Антимишину» – ефективного препарату для боротьби з мишоподібними гризунами, «Триходерми» – універсального засобу захисту рослин та деструктору стерні. Наголошувалось на практичних аспектах застосування мікробних препаратів.

За третім круглим столом мова йшла про ефективні біологічні рішення для кормовиробництва, а саме: які мікробні препарати застосовуються для консервування кормів, застосування люпину у кормовиробництві та економічна ефективність застосування засобів біологізації в сучасних аграрних технологіях. Обговорювався виробничий досвід застосування біоконсервантів.

З метою попередження порушень законодавства України в сфері насінництва та розсадництва, а також зменшення обігу неякісного насіння, спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки було поінформовано, що згідно статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Кожна партія насіння або садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися двома сертифікатами: на посівні (товарні) якості та сортові якості, а також супровідними документами згідно ДСТУ 4138 – 2002 («Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості»), які видає споживачеві виробник насіння – це атестат (для ДН/БН) або свідоцтво (для СН/F) на насіння.

Наголошувалось, що насіння має належати до сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, а посівні якості повинні відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. А також на тому, що партії насіння або садивного матеріалу, які не мають супровідних документів про якість насіння, не допускаються до реалізації!

Суб`єктів господарювання було поінформовано, що на даний час на відбір проб та сертифікацію насіння уповноважені Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» та Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОСЕРТ».

Окремо зупинились на майнових і особистих немайнових відносинах, що виникають у зв'язку з набуттям, здійсненням та захистом прав інтелектуальної власності на сорти рослин та на важливості дотримання законодавства в сфері охорони прав на сорти рослин.

Наголошувалось на необхідності співпраці суб'єктів господарювання та органів місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux