Швейцарсько-український проект з безпечності молока провів технічний семінар з підготовки представників Держпродспоживслужби щодо основних принципів оцінки ризиків у сфері охорони здоров'я тварин, людей та безпечності харчових продуктів.
Семінар відвідали представники основної групи з оцінки ризику (ветеринари, епідеміологи, лабораторні фахівці), фахівці Держпродспоживслужби центрального органу і обласних управлінь пілотних областей проекту, ДНДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, а також інші зацікавлені фахівці.
Під час семінару учасники ознайомилися з новою концепцією оцінки мікробіологічних ризиків та з сучасними інструментами для проведення оцінки ризиків.
Набуті теоретичні знання учасники мали змогу випробувати на практиці, оскільки основна частина семінару була присвячена проведенню реальної якісної оцінки ризику появи ентеротоксинів золотистого стафілококу у пастеризованому молоці, враховуючи шлях ризику та аналіз результатів процесу елісітації (синтезу експертних думок). Також учасники на практичному прикладі розглянули різницю між процесами оцінки ризиків та управління ризиками і приклад систем аналізу ризиків у ЄС та інших країнах. Після завершення оцінки ризику відбулося обговорення можливих рішень для управління ризиками, виявлених на кожному етапі шляху ризику. Наступним етапом даного навчання буде підготовка звіту за результатами проведеної оцінки ризиків.