Щодо випадку захворювання на грип птиці в Миколаївській області
опубліковано 05 грудня 2020 року о 15:39

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в особистому селянському господарстві в с. Кандибине Новоодеського району Миколаївської області було зареєстровано загибель птиці.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби 04.12.2020 встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження № 003764 п.м./20).

За попередньою інформацією в епізоотичному вогнищі (с. Кандибине) в 71 дворі утримується близько 1000 голів домашньої птиці.

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці 04.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в т.ч зонування, стемпінг-аут, дезінфекцію.

За попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Ситуація знаходиться під контролем Головного управління Держпродспложивслужби в Миколаївській області. 

Довідково:

Грип птиці - відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується. 

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно - найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання - своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

При цьому основним завданням власників птиці є забезпечення постійного дотримання вимог біобезпеки в господарствах та своєчасне повідомлення про захворювання/загибель птиці.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в птахогосподарства власники птиці повинні забезпечувати виконання вимог передбачених в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 3 липня 2001 р. № 53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 липня 2001 р. за № 565/5756.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19 грудня 2006 р. № 100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19 січня 2007р. за № 42/13309, які передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватися власники птиці в особистих селянських господарствах, рекомендації до утримання птиці, комплектації своїх господарств птицею, а також вимог до власників птиці з метою попередження занесення гостроінфекційних хвороб птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;


- негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux