Держпродспоживслужба спільно з органами влади та місцевого самоврядування продовжує здійснювати перевірки дотримання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину на об’єктах нагляду, зокрема щодо дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції та здійснення визначених заходів дезінфекції в закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринках, у дошкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, закладах вищої та середньої освіти, гуртожитках освітніх закладів, у громадському транспорті тощо.
Так, за період з 02.11.2020 по 09.11.2020 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 22778 заходів нагляду (контролю), порушення встановлено на 3780 об’єктах (17%), тобто на кожному шостому об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 5424 приписи (пропозиції), складено 1118 протоколів, у 905 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 312 випадках поінформовано органи Національної поліції.
У тому числі перевірено:
762 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено в 91 закладі (12%), складено 35 протоколів, надано 100 приписів (пропозицій), у 25 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 3 - правоохоронні органи;
723 заклади загальної середньої освіти, порушення встановлено в 116 закладах (16%), за результатами порушень складено 31 протокол, надано 113 приписів (пропозицій), у 25 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 2 - правоохоронні органи;
18 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів, порушення встановлено в 6 закладах (33%), за результатами порушень складено 2 протоколи, надано 5 приписів (пропозицій), в одному випадку поінформовано органи місцевої влади;
20 гуртожитків закладів освіти, порушення встановлено на 5 об’єктах (25%), складено один протокол, надано 5 приписів (пропозицій);
8867 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення встановлено на 2012 об'єктах (23%), тобто на кожному четвертому об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 2340 приписів (рекомендації), складено 695 протоколів, у 406 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 141 випадку поінформовано органи Національної поліції;
5359 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 892 (21%) встановлено порушення, тобто на кожному п’ятому, складено 127 протоколів, надано 1621 припис (рекомендацію), у 185 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 59 випадках поінформовано правоохоронні органи;
3006 закладів громадського харчування, із них на 502 (16%) об’єктах виявлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто на кожному шостому об’єкті, надано 621 припис (рекомендацію), складено 202 протоколи, у 100 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 42 випадках поінформовано органи Національної поліції;
589 перукарень та салонів красів, на 102 (17%) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному шостому об’єкті. Застосовано заходів: надано 86 приписів (рекомендації), складено 66 протоколів, у 28 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 14 випадках поінформовано органи Національної поліції;
3434 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 556 об’єктах встановлено порушення, що склало 16%. Застосовано заходів: надано 533 приписів (рекомендацій), складено 122 протоколи, у 135 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 51 випадку поінформовано органи Національної поліції.
З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби ініційовано та взято участь у 296 засіданнях постійних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.
Фахівці Держпродспоживслужби залучаються також до здійснення медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 1362 транспортних засоби та 1321 вантаж та товарів, також оглянуто 16023 членів екіпажів (бригад), пасажирів за клініко-епідеміологічними показаннями.
Окрім того, фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби залучаються до спільних з органами Національної поліції моніторингових перевірок суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (без організації дозвілля) стосовно дотримання обмежень щодо роботи після 22-ї та до 7-ї години.
За період з 02.11.2020 по 09.11.2020 року із перевірених 567 закладів громадського харчування факти порушень виконання обмежень зафіксовано при моніторингових візитах 61 закладу. За результатами проведених заходів до порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема: спеціалістами Держпродспоживслужби надано приписи (пропозиції), попередження щодо недопущення в подальшому порушення карантинних вимог та суворому дотриманню протиепідемічних заходів. Про що поінформовано регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Враховуючи, що масові заходи є одним з головних чинників поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, власникам закладів громадського харчування доведено основні вимоги та заборони, які діють на адміністративних територіях, залежно від рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 526 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та 9295 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).