Санітарно-епідеміологічне благополуччя населення Запорізької області: результати роботи за 9 місяців 2025 року

опубліковано 23 жовтня 2025 року о 11:17

Упродовж січня-вересня 2025 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області реалізовано низку важливих заходів, спрямованих на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в умовах воєнного стану.

Санітарно-епідеміологічне благополуччя в освітніх закладах Запорізької області

Забезпечено реалізацію заходів за станом виконання вимог санітарного законодавства під час здійснення освітніх процесів, надання пропозицій щодо вирішення проблемних питань та реалізації пріоритетних напрямків в діяльності з питань забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в освітньому середовищі. Організований контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства до навчального процесу та харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Для створення належних умов для навчання та харчування дітей проведено 479 комісійних перевірок у 319 закладах освіти Запорізької області (132 — дошкільні, 169 — загальної середньої, 18 — професійної освіти). Під час проведення заходів основна увага приділялась готовності до змішаного формату навчання, стану укриттів, організації харчування.

З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя на об’єктах оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2025 року забезпечено координацію з органами влади. Забезпечено проведення контролю стану готовності та роботи пришкільних таборів з денним перебуванням дітей при закладах освіти Запорізької області.

Проведений аналіз щодо виконання норм харчування в закладах освіти відповідно до вимог, передбачених нормативно-правовими актами з організації харчування у закладах освіти. За результатами гігієнічної оцінки 412 примірних чотиритижневих сезонних меню для організації харчування дітей погоджено - 360, повернуто на доопрацювання - 52.

За результатами перевірок підготовлено 84 інформаційні матеріали до органів влади, направлено 146 листів керівникам закладів, з них 39 — щодо організації харчування.

Державний нагляд за якістю питної води

Для забезпечення населення якісною питною водою та недопущення ускладнень епідемічної ситуації організовано моніторинг об'єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання Запорізької області, у складі комісій, обстежено 41 об’єкт питного водопостачання (18 централізованих, 23 — нецентралізованих). Відібрано 178 проб питної води, з яких 14 (7,9%) не відповідали мікробіологічним та 21 (11,8%) — санітарно-хімічним показникам.

Погоджено, за результатами розгляду 5 Технологічних регламентів водопостачання та водовідведення, 3 Робочі програми виробничого контролю якості та безпечності питної води і Графік та порядок здійснення планових промивок і дезінфекції.

Направлено 57 пропозицій, листів і т.п. до органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам щодо усунення порушень та постачання води питної нормованої якості, надано фахові консультації з розробки регламентної документації.

Моніторингові перевірки місць тимчасового проживання ВПО та закладів соціального захисту населення

У рамках виконання Постанов Кабінету Міністрів фахівці Головного управління взяли участь у 56 моніторингових візитах до місць їх компактного тимчасового перебування.

Проведено лабораторний контроль якості та безпечності питної води. За результатами проведених заходів надано рекомендації щодо дотримання медико-санітарних вимог.

На виконання листа-доручення Національної соціальної сервісної служби України фахівці Головного управління взяли участь у позапланових моніторингових візитах до двох психоневрологічних інтернатів та Запорізького дитячого будинку-інтернату. Також у складі комісій здійснено оцінку відповідності 35 надавачів соціальних послуг у Запорізькій області встановленим критеріям діяльності.

Інформацію про результати проведених заходів направлено до органів влади.

Санітарно-епідеміологічні розслідування: реагування на загрози здоров’ю населення

З початку року на території Запорізької області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 постраждалими; випадок захворюваності на ГКІ з 7 постраждалими, випадок отруєння грибами з 3 постраждалими; 1 випадок гострого отруєння людей хімічними речовинами (пари хлору) з 4 постраждалими.

Фахівцями Головного управління забезпечено невідкладне реагування, проведений збір інформації, скоординовано взаємодію між структурними підрозділами Головного управління та вжито відповідні заходи щодо недопущення ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації на території Запорізької області.

У межах державного нагляду проведено позапланові перевірки двох суб’єктів господарювання, за результатами яких винесено приписи щодо усунення порушень; складено протокол; вилучено з обігу та знищено небезпечний харчовий продукт. В рамках проведених заходів здійснено лабораторні дослідження з метою попередження шкідливого впливу небезпечних факторів на здоров’я населення та забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства.

Матеріали передано до Національної поліції, поінформовано органи влади, забезпечено проведення роз’яснювальної та профілактичної роботи з питань профілактики інфекційних/неінфекційних захворювань, реалізації безпечних харчових продуктів та профілактики харчових отруєнь.

Санітарно-просвітницька робота

Для підвищення рівня обізнаності населення, організована робота та забезпечено проведення санітарно-просвітницької роботи щодо профілактики ботулізму, профілактики інфекційних/неінфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Так, спеціалістами Головного управління організовано розроблення пам’яток, радіолекцій, диктантів, забезпечено проведення вебінарів, лекцій, нарад, круглих столів, прочитано 3367 бесід, розповсюджено 5112 пам’яток та 1140 санбюлетенів. За результатами підготовлених просвітницьких матеріалів проведено 12155 радіолекцій, прочитано 1864 диктантів. Прийнята участь у 137 нарадах/семінарах.

Відповідно до Стратегії реформування системи шкільного харчування, проведено більше 2 тис. заходів для 6093 осіб з навчання щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, впровадження у закладах освіти системи НАССР, дотримання вимог чинного законодавства.

Інформація щодо профілактики інфекційних/неінфекційних захворювань та харчових отруєнь доводиться до громадськості через медіа та онлайн-платформи, систематично проводяться радіолекції з актуальних питань на агропродовольчих ринках регіону.

З метою збереження здоров’я населення та забезпечення санітарного благополуччя в регіоні, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжує впроваджувати державну політику у сфері санітарного законодавства з урахуванням актуальних викликів та ризиків.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux