Фахівці Рівненського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, на виконання п.6 протоколу №2 позачергового засідання комісії з питань ТЕБ та НС Рівненського району від 14.01.2025 року, продовжують спільно з відділами освіти територіальних громад, обстеження харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів та закладів дошкільної освіти.
Під час комісійних обстежень, з метою аналізу якості харчування здобувачів освіти Березнівської територіальної громади, основна увага приділялась відповідності санітарно-гігієнічним вимогам, дотриманню належних санітарно-технічних та санітарно-гігієнічних умов на харчоблоках, простежуваності безпечності харчової сировини та готових продуктів, а також виконанню законодавчих норм щодо безпечності харчових продуктів.
З початку року уже здійснено 7 заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.
Більшість освітніх закладів району використовують модель організації харчування на базовій кухні, процес приготування та видачі готових страв здійснюється безпосередньо у закладі освіти з використанням матеріально-технічної бази харчоблоку.
Особлива увага приділяється дотриманню примірного сезонного меню, наявності в денному раціоні достатньої кількості страв зі свіжих овочів та фруктів, молокопродуктів, м’яса, риби, а також виконання встановлених норм споживання продуктів харчування.
Під час обстежень фахівцями служби були надані рекомендації щодо ведення документації, проведена роз’яснювальна робота з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах. Наголошено на проблемних питаннях впровадження системи НАССР, які потребують подальшого вирішення.
Виявлені порушення обговорено з керівниками закладів та відповідальними особами за організацію харчування.
Дані заходи спрямовані на підвищенні якості харчування в навчальних закладах та забезпеченні здоров’я дітей.